Op de hele wereld wordt er gefietst. Op de hele wereld zijn veel fietsers bezig met lange, hele lange fietsroutes. Er zijn een aantal hele bekende, de North Sea Cycle Route van 5400 km, de Greath Trail in Canada van 24.000 km en de TransAm Bicycle Trail van 6800 km. Deze TransAm voert van de Virginia aan de oostkust naar Oregon aan de westkust.

Op 4 juli 1776 werd in Virginia de Onafhankelijkheidsverklaring ondertekend. Daarna gingen de pioniers de Verenigde Staten ontdekken en trokken naar het westen. Om uiteindelijk aan te komen in Florence (Oregon) aan de westkust. In 1976 bestonden de Verenigde Staten 200 jaar en hebben enkele duizenden fietsers deze route van de pioniers tezamen gefietst. En deze route is in stand gehouden, Amerikanen hebben tenslotte een sterke hang naar hun geschiedenis.

TransAm Bicycle Trail

In 2011 heb ik deze route gefietst, de route voert door tien staten, Virgiana, Kentucky, Illinois, Missouri, Kansas, Colorado, Wyoming, Montana, Idaho en Oregon. Maar ook over drie bergketens, de Appalachain Mountains, Ozark Mountains en de Rocky Mountains.

Omdat ik het niet handig vond om mijn fiets in het vliegtuig mee te nemen, heb ik bij een plaatselijke fietsenwinkel in Yorktown een fiets gekocht. Via Internet had ik mijn wensen doorgegeven en inderdaad mijn fiets stond daar klaar. Nog even mijn eigen tassen en bagage op de fiets bevestigd, even een korte ritje voor de winkel voor de laatste afstellingen en gaan.

Ik had alleen de eerste overnachting vooraf geregeld, dus gewoon gaan fietsen en aan het einde van de middag gaan zoeken naar een overnachtingsplaats. De eerste dag vroeg ik bij een benzinepomp aan de eigenaar naar een camping. Dat was niet nodig, ik mocht mijn tent opzetten op het grasveld achter de benzinepomp. Ik kreeg de sleutel van het toilet die ik kon gebruiken als de pomp dicht was. Heerlijk toch?

Slaapplaatsen

Gedurende mijn hele tocht heb ik ervaren dat veel Amerikanen heel behulpzaam en vriendelijk zijn. Slaapplaatsen vinden was geen enkel probleem! Je moet natuurlijk niet kieskeurig zijn: Ik heb in parken geslapen, naast het helikopterveld van een brandweerkazerne, in kerken, in een verlaten schoolgebouw, in een museum, in het huis van een dominee midden in de bossen en regelmatig in motels. Een unieke ervaring!

Meer

Over de TransAm Bicycle Trail valt nog veel meer te vertellen, het was een geweldige ervaring en vooral door de Amerikanen die ik heb ontmoet. Interesse in mijn hele reisverhaal? Een uitgebreid reisverslag van de fietstocht staat op ad1952.waarbenjij.nu

Ad van BrunschotTransAm Bicycle Trail – Fietstocht door Amerika!

Leestijd: 3 min