De Haarlemmers Jessica en Martijn Groen zette de eerste stappen op Amerikaans grondgebied in Californië. Eigenlijk zou de reis naar een wintersportbestemming gaan; “In 2013 zouden wij met vrienden op vakantie gaan, wintersport. Ik (had dit nog nooit gedaan en ik ben eerlijk gezegd ook niet zo’n sneeuwliefhebber. Ik zou skilessen gaan nemen en we begonnen ons daar al op voor te bereiden.” zegt Jessica. Martijn is inmiddels elf keer naar The States geweest. Jessica is acht keer naar de USA afgereisd. Totaal hebben Jessica en Martijn tot nu toe 25 staten bezocht!

Martijn had een beter idee: “Wij kunnen voor dat bedrag natuurlijk ook gewoon 2 weken naar Californië.” zei Martijn nadat Jessica had aangeven niet van sneeuw te houden. Jessica; “Mijn interesse was gewekt, ik hoefde niet naar de sneeuw, maar we gingen naar de zon! Beiden nog nooit in Amerika geweest, maar het ging dus gebeuren!”

Jessica en Martijn

De reis ging van San Francisco, via Highway 1 naar Los Angeles, inclusief een uitstapje naar Las Vegas en Palm Springs, Jessica en Martijn kwamen terug als Amerika-verslaafden!

Ons favoriete vervoersmiddel in The States is toch wel een huurauto. Martijn is de planner van ons twee en regelt altijd de autohuur. En als het even kan iets wat past bij de omgeving. Op Hawaii hadden we een toffe Jeep en in LA een knalrode Camaro. Al moet je bij het verhuurbedrijf altijd geluk hebben dat de auto die je wilt ertussen zit. Tot nu toe zijn we nog niet teleurgesteld geweest.”

Boek je alles zelf of roep je hulp van anderen in?

“Wij boeken alles zelf, soms met tips van collega’s of vrienden en inspiratie van de USA4All pagina. Het leukste van zelf boeken is dat je flexibel bent, het zelf in de hand hebt. Onze eerste reis hebben we de avond tevoren het hotel voor de dag of dagen erna geboekt (maart 2013). Daarna hebben we eigenlijk altijd alles van tevoren vastgelegd, omdat we toen echt in de vakantieperiode weg gingen en we niet het risico wilden lopen geen slaapplek te kunnen vinden (zeker bij de Nationale Parken in de buurt). Vaak wel met de mogelijkheid om te kunnen annuleren, als de route alsnog wordt aangepast. Zo hebben we onze route in 2016 moeten omgooien wegens afgesloten wegen door sneeuw en hebben we ons Plan B in werking gezet. Toch fijn als je dan kunt annuleren.” vertelt Jessica.

Tip van Jessica: “boek eens een AirBnB in een gebied waar hotels etc. heel duur zijn. Dit deden wij op Hawaii en we hebben ontzettend leuke hosts gehad (we hadden een eigen slaapkamer, maar deelden woonkamer, keuken en badkamer) waar we nog steeds contact mee hebben!”

Waar moet men absoluut geweest zijn in de USA?

Jessica: “Oei, wat een lastige! Ik zou zelf zeggen: Nashville! Mijn favoriete stad in heel Amerika. Lekker eten, goede muziek, lieve mensen, mooie omgeving om lekker de natuur in te trekken (wandelen bij Radnor Lake, superleuke wildlife te spotten daar), en genoeg te ondernemen en bekijken rondom de stad. Echter is Alaska ook heel goed bevallen, wat een prachtige staat is dat!”

Wat begon met een reis naar Californië werd al gauw een: ‘Wij willen alle staten zien!’ gevoel. Als je terugkomt van vakantie, je je volgende reis alweer wilt plannen.

In huis heeft het koppel allerlei dingen in ons interieur die ze doen denken aan The States: De kaart van de USA ingelijst, een schilderij gemaakt door een straatartiest uit Memphis, kentekenplaten van staten waar zij zijn geweest in de gang, foto’s, souvenirs uit allerlei plaatsen, de speciale Jack Daniel’s uit Lynchburg in de kast.

De verslaving reikt verder dan dat: “Martijn heeft mij ten huwelijk gevraagd tijdens onze reis Seattle-Alaska in Mount Rainier National Park. Toen we van deze fantastische reis terugkwamen en de bruiloft gingen plannen kwamen we eigenlijk op maar één datum uit: the 4th of July. Ik had ooit voor de grap gezegd tegen een vriendin, waarmee we ook reizen naar Amerika hebben gemaakt, dat we die dag zouden moeten trouwen en we er een American wedding van zouden maken.

Jessica en Martijn

Maar waarom zouden we het niet echt doen? Zo geschiedde, afgelopen 4th of July (2019) zijn wij getrouwd. Bij de Happy Moose in Zoetermeer, een prachtige houten cabin aan het water, van binnen lekker knus en versiert met Moose. De trouwauto was een Amerikaanse politieauto met werkend zwaailicht en sirene en een chauffeur in politie-uniform. Cowboyboots onder m’n jurk, countrymuziek bij de ceremonie en een taarttopper (met Moose uit Soldotna) uit Amerika. We hadden zelf een eigen cornhole bord gemaakt zodat de gasten een Amerikaans spelletje konden meespelen en M&M’s als bedankje. Meer Amerika kon het voor ons niet worden. Als dat onze passie niet omschrijft…” glundert Jessica.

Amerikaanse politiek?

Martijn: “De politiek daar is erg ingewikkeld en ondoorzichtig wegens het kiesmannensysteem. Jessica: “Wel handig dat er maar twee partijen zijn, tegenover de 17 partijen in Nederland. Kijktip: Designated Survivor op Netflix!”.

Ook zijn Amerikaanse sporten niet onbekend bij de pasgetrouwden; “In New York zijn we bij een honkbalwedstrijd geweest van de Yankees tegen de Mets, ik vond dat een ontzettend toffe ervaring. De sfeer was heel relaxed, tussen de bedrijven door werd het publiek geëntertaind met muziek of leuke weetjes over de spelers. Ik zou nog wel een keer naar zo’n wedstrijd willen. Ook staat een basketbalwedstrijd en ijshockey nog op mijn verlanglijstje.” zegt Jessica hoopvol. “Mijn tick is toch wel het verzamelen van kerstballen van leuke plekken. Aan het einde van het jaar de kerstboom opzetten en dan alle herinneringen bovenhalen is het mooiste in the most wonderful time of the year. In Amerika hebben ze overal wel kerstversiering, in andere landen kijken ze je soms echt gek aan als je om kersthangertjes vraagt in maart! En omdat ik een grote voorliefde heb voor countrymuziek, heb ik me aangesloten bij een linedance-vereniging. Lekker iedere week kletsen over muziek en Amerika.”

“Martijn verzameld verschillende soorten kwartjes en wij hebben samen een magneetbord vol magneetjes van allerlei plaatsen waar we zijn geweest. Maar ook de pins van het Hard Rock Café hebben een mooi plekje in onze kast.” Martijn vult aan: “Verder verzamelen we natuurlijk stempels in ons paspoort!”

De USA verslaafden hebben nog wel een tip voor mensen die nog nooit zijn geweest: “Wees niet bevooroordeeld over wat er gemiddeld over Amerika wordt gezegd, bijvoorbeeld dat er nergens gezond eten is en je alleen fastfood kan eten. Totaal niet waar! Genoeg ketens waar je lekker kan eten, maar ga liever ook eens naar een lokaal restaurant (diner). Lokale gerechten uitproberen en je kan het zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt.”

Hebben jullie een vraag voor andere Amerika liefhebbers?

Dit vind ik altijd de leukste tips: een plek waar je als toerist niet zomaar komt, maar wat een waar juweeltje blijkt te zijn. Welke heb jij tijdens je reis in de USA gevonden? Wij zijn nieuwsgierig!

Tijdens hun reizen houden Jessica en Martijn een blog bij: jessica-martijn.waarbenjij.nu

 


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Jessica en Martijn – Trouwen op de 4th of july!

Leestijd: 7 min