Een Top 10 van nationale parken in Amerika! Op het moment dat je de toegangspoort van een nationaal park doorrijdt voel je iets bijzonders. Misschien is het de berglucht of de geur van bomen. Meest waarschijnlijk is het omdat je op het punt staat om iets groots te zien. Iets onbeschrijfelijk. Een canyon zo diep en met twee miljard jaar geologische geschiedenis in de muren. Bomen zo groot dat er gebouwen in zouden kunnen passen. Geen wonder dat sommige mensen kippenvel krijgen bij aankomst in een nationaal park. Achter die toegangspoort liggen landschappen die enorm mooi, groot, en inspirerend zijn. Hieronder een voorproefje van wat deze parken te bieden hebben, dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en activiteiten, nationale parken Amerika, samengesteld door Lonely Planet, die niet gemist kunnen worden!

1. Yosemite Valley, Yosemite National Park

In Yosemite Valley, het kroonjuweel onder de nationale parken, massieve granieten rotsformaties toren duizenden meters uit over de Merced River. Wilde beekjes kelderen van de kliffen en creëren een spektakel van watervallen. Dit zie je niet overal op aarde. En over dit alles staan de iconische en machtige rotsformaties, El Capitan, Half Dome, de Royal Arches, de Drie Broers en Cathedral Rocks, te waken. Het maakt niet uit wat mensen je vertellen over de drukte in de zomer, de bezienswaardigheden van Yosemite Valley zijn zo verbazingwekkend dat bijna niets afbreuk kan doen aan de ervaring die je daar opdoet!

De weg langs Yosemite

Foto: Wop van Eis

2. Going-to-the-Sun Road, Glacier National Park

Een van de meest spectaculaire wegen van Amerika is in Glacier national park, de Going-to-the-Sun Road! Deze biedt zelfs doorgewinterde automobilisten de ervaring van hun leven. Gebeiteld uit de bergwand en onderbroken door een aantal van de reinste en meest duizelingwekkende afdalingen in de VS. Deze 50-mijl lange, beladen met de mooiste uitzichten, strook asfalt, geeft de chauffeur toegang tot enkele van de meest verbazingwekkende bezienswaardigheden in de Rockies. Hoewel de totale klim slechts twee kilometer bedraagt (bij Logan Pass), voelt het alsof je op het dak van de wereld rijdt. Wie wist de tweede versnelling zo leuk kon zijn?

Glacier National Park

Foto: Antwan Janssen

3. Sunset, Grand Canyon National Park

Als Bob Dylan schreef over God en Woody Guthrie (Woody Guthrie had invloed op het vroege werk van Bob Dylan. Op zijn eerste LP zingt Bob Dylan zijn ‘Song to Woody’.), zei hij: ‘Ik kan het goed of fout hebben, maar u vindt ze allebei in de Grand Canyon: Bij zonsondergang.” Van alle plaatsen in de wereld om de zonsondergang te bekijken, kunnen er weinig wedijveren met de Grand Canyon. Lipan Point is een van de mooiste plekken om het te zien. Maar als u ontspannen bent en zich in de vakantiesfeer bevindt dan bekijkt u, met een drankje in de hand, op de veranda van het terras van El Tovar lodge, de zonsondergang in stijl.

Grand Canyon

Foto: Ilya Korzelius

4. Wildlife Watching in Yellowstone

Het maakt niet uit hoeveel natuurschoon u al heeft gezien, niets kan je voorbereiden op de eerste keer dat u ter plaatse een eland spot in het wild. En als u in Yellowstone, geen eland – of een bizon of een hele kudde elanden of misschien wel een beer – heeft gezien, heeft u waarschijnlijk je ogen dicht. Op gelijke voet met de Galápagos, de Serengeti en de Braziliaanse Pantanal, is Yellowstone is een van ‘s werelds grootste plekken om wildlife te spotten. Het gevoel dat beren, wolven en poema’s elke moment kunnen opduiken geeft een kick. Geloof ons, het is een niet te missen de kans, u gaat ze zien. Lees daarom ook: Berenles voor beginners!

Foto's Marcel Wagenaar Best_of_USA

Foto: Marcel Wagenaar

5. Longs Peak, Rocky Mountain National Park

Of u nu wandelt naar de top (4 ½ km hoog) of gewoon de gletsjers en hellingen van onderen bekijkt, Longs Peak in de Rocky Mountains is echt een lust voor het oog. U mag deze niet missen het is namelijk de hoogste piek in het park. Degenen die de beklimming proberen, via de Keyhole Route, moeten zichzelf eerst overleveren aan de huiveringwekkende berghellingen en kloven, als u daar eenmaal bent is het uitzicht vanaf de top verbijsterend.

Trail Ridge Rocky Mountain - Top 10 van nationale parken

6. The Narrows, Zion National Park

Hopelijk bent u niet claustrofobisch. Voor een bezoek aan the Narrows dient u zich voor te bereiden op natte, smalle wandeling langs de Virgin River in een ruim 600 meter diepe slot canyon. U volgt een weg stroomopwaarts, de kliffen drukken langzaam naar binnen en worden hoger en hoger, totdat u ten slotte, Wall Street bereikt, waar de canyon versmalt tot onder 9 meter breed. Hier, waar de rivier is gebonden door enorme kliffen, en ongeacht hoe vaak je hebt het weerbericht hebt gecontroleerd, is het onmogelijk om de gedachte van mogelijke flashfloods uit je hoofd te krijgen. Maar de schoonheid van Zion is bovenaards en het avontuur wat u meemaakt is onvergetelijk!

The Narrows - Zion

7. Sunrise, Cadillac Mountain, Acadia National Park

De eerste zonsopgang van de Verenigde Staten vind u op de top van Cadillac Mountain in Acadia. Deze is, zonder twijfel, een van de mooiste manieren om de dag mee te beginnen. Op 466 meter hoogte, is Cadillac Mountain het hoogste punt van Maine Mount Desert Island. Daarbij is het uitzicht over de Atlantische Oceaan subliem. Het eiland is een van de meest oostelijke punten in de Verenigde Staten, terwijl het technisch gezien niet de eerste plaats waar de ochtendzon aanvangt, geven we de voorkeur aan wat iedereen tot bovenop Cadillac Mountain aan het doen is; genieten van de zonsopgang en het negeren van de technische details.

Acadia National Park - Top 10 van nationale parken

8. Bryce Amphitheater, Bryce Canyon National Park

Het bewijs dat de natuur een wilde fantasie heeft; hoodoos zijn een van de vreemdste formaties op deze planeet. Vanaf de rand van Utah’s Bryce Amphitheater, kijkt u neer op duizenden van deze bizarre oude rotsen. Hoodoos zo groot dat u zou kunnen denken u geland zou zijn op een andere planeet. Zonsopgang boven het amfitheater is een van de lekkernijen van het leven.

Bryce canyon

9. Hoh Rainforest, Olympic National Park

Omarm de regen! Het is wat dit gematigd regenwoud maakt in Olympic National park, in al zijn schoonheid, een van de groenste plekken in Noord-Amerika. Het is alsof u beland in een aflevering van Lord of the Rings. Met een gemiddelde regenval van wel vier meter per jaar, is ook een van de natste parken. Deze enorme hoeveelheid water zorgt voor een bos bedekt met mossen, korstmossen en varens, met een baldakijn zo dicht de op de bosbodem dat je lijkt gevangen in een eeuwigdurende schemering. Pak je regenjas en pas op dat u de Roosevelt eland niet tegen hel lijf loopt!

Olympic National Park - Top 10 van nationale parken

10. Peddelen in Everglades National Park

Een Top 10 van nationale parken is niet compleet zonder nummer 10: Everglades! Dit park is het op twee na grootste nationaal park van de Verenigde Staten is een paradijs voor waterliefhebbers, met kajak en kano ‘paden’ kronkelend door mangroven en zoetwatermoerassen. Het wemelt er van de wilde dieren. Krokodillen, alligators (nee, het zijn echt geen boomstammen), schildpadden, aalscholvers, reigers, zilverreigers en vissen zijn slechts enkele van de wilde dieren die watersporters tegenkomen tijdens het peddelen in dit subtropisch park. Met dank  aan de Everglades (handig en gratis) National Park kajak en kano wandelkaarten, is het navigeren in de wateren vrij eenvoudig. Vergeet niet om de verrekijker mee te nemen!

Everglades National Park

 

Top 10 van nationale parkenTop 10 van nationale parken – Deze tien moet je gezien hebben!

Leestijd: 6 min