De meeste mensen kennen Miami als de stad uit de legendarische gelijknamige televisieserie Miami Vice. De stad aan de eveneens gelijknamige rivier is echter meer dan dat. In het zuidoosten van de staat Florida, mooi tussen de natuurpracht van de Everglades en de feeërieke stranden van de Atlantische Oceaan, ligt deze metropool die deel uitmaakt van een agglomeratie van om en bij de vijf miljoen inwoners.

In tegenstelling tot wat je al snel zou denken, is Miami niet de grootste stad van Florida, noch is het de hoofdstad. Die eer is respectievelijk weggelegd voor Jacksonville en Tallahassee. De stad is een leuke smeltkroes van verschillende culturen, maar heeft toch vooral een latino tintje. Niet minder dan zeventig procent van de inwoners is Hispanic of Latino, met vooral Cubaanse en Mexicaanse invloeden.

Slechts tien procent van de inwoners van Miami is blank. Een aanzienlijk deel van deze inwoners zijn bovendien gepensioneerde Amerikanen die afgezakt zijn uit de meer noordelijk gelegen staten van de VS. Uit een studie van de VN blijkt trouwens dat Miami wereldwijd het grootste aandeel inwoners heeft dat in een ander land geboren werd: 59% van de Miamians is buiten de USA geboren.

 

Miami Beach

Sportteams

Sportliefhebbers blijven in Miami niet op hun honger zitten. Hou je van baseball? Dan kan je terecht bij de Miami Marlins (MLB). American football fans zitten dan weer goed bij de Miami Dolphins (NFL) en de basketballfans kunnen hun ogen uitkijken bij de Miami Heat (NBA). Voetbal wordt momenteel niet op het hoogste niveau gespeeld, al kun je sinds 2016 wel terecht op het tweede niveau (North American Soccer League) voor Miami FC, dat geleid wordt door de Italiaanse ster Allessandro Nesta.(2016)

Klimaat

Miami is een stukje paradijs op aarde en daarom heel aantrekkelijk bij gepensioneerden die hun oude dag willen beleven zonder zorgen. Wat Miami en bij uitbreiding heel Florida zo aantrekkelijk maakt? Het tropische klimaat! De temperatuur is er namelijk vrijwel constant aangenaam en dus kunnen er eigenlijk maar twee seizoenen onderscheiden worden: een regenseizoen en een droog seizoen.

Het regenseizoen, dat zo ongeveer samenvalt met het gevreesde orkaanseizoen, start in mei en duurt tot oktober, terwijl het van november tot april amper regent. Nu hoef je niet te vrezen dat het in het regenseizoen de hele dag hoost. Meestal beperkt de regen zich tot enkele stevige namiddagbuien, met alles erop en eraan: veel regen, donder, bliksem en een felle wind. Het voordeel van deze buien is dat het de extreme warmte wat drukt tegen de avond.

En of het er warm kan worden. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de 28°C. In de winter is dit ‘amper’ 19°C. De gevoelstemperatuur is echter nog een ander verhaal. Tijdens de zomermaanden voelt de warmte bijzonder heet aan, terwijl de temperatuur maar zelden heel hoog uitvalt. Ter illustratie: de hoogste temperatuur ooit gemeten in Miami is amper 36,7 °C, wat niets is vergeleken met andere warme streken in (het westen van) de VS…

Zoals we eerder al vermeldden: Florida kent een orkaanseizoen. Tijdens deze maanden wordt de staat vaak getroffen door hevige stormen. Tussen augustus en oktober heb je een behoorlijke kans op zo’n gevaarte te botsen in Miami, met als piek 15 september. Het gaat zelfs zo ver dat er in Miami openbare schuilkelders zijn waar je beschutting kunt vinden voor het natuurgeweld.

Miami in populaire media

Iedereen heeft wel een beeld van Miami, of je er nu geweest bent of niet. Dit komt doordat de stad heel vaak het toneel is geweest van populaire films en televisieseries. Zo heeft iedereen ongetwijfeld al gehoord over de succesreeks “Miami Vice” die in de jaren ’80 enorm populair was en de kaskraker “Scarface”. Meer recent zijn er onder meer “CSI: Miami” en “Dexter”, die zich in de stad afspelen. Ook gamers kunnen beelden van de stad herkennen. Zo vormde Miami het decor voor “Grand Theft Auto: Vice City”.

Miami Beach

Wie aan Miami denkt, denkt vaak aan prachtige klassieke art deco hotels aan het strand. Die vind je in Miami Beach, een schiereiland in het oosten van Miami. Het Art Deco District telt meer dan 750 gebouwen die teruggaan tot de jaren 1920 en ’30. Wie dacht dat er in Las Vegas veel neon te vinden was, zal hier bovendien zijn ogen uitkijken! Ben je op zoek naar gebouwen met afgeronde ‘hoeken’ en pastelkleuren? Dan is dit absoluut jouw ding!

Art Deco Miami

Ocean Drive

In Miami Beach vind je Ocean Drive, één van de belangrijkste straten van de metropool. Hier liggen talloze prachtige terrassen en de chicste hotels. Hou je ervan mensen en schitterende wagens te bekijken? Loop dan zeker langs en terwijl je er toch bent, kun je even goed genieten van een cocktail…

Little Havana

Zoals gezegd, heeft Miami een zeer grote Latino gemeenschap. Bovendien ligt de stad relatief dicht bij Cuba. Het mag dan ook niet verwonderen dat er veel Cubanen te vinden zijn. Die vind je vooral in Little Havana, waar je je al snel op het Caribische eiland waant als je door de straten loopt.

Hier spreekt men vaker Spaans dan Engels, vind je de beste sigaren en wordt carnaval gevierd zoals enkel Spaanssprekend Amerika dat kan. Ga eten in één van de vele Latijns-Amerikaanse restaurants of drink een verfrissende cocktail. Vergeet ook zeker het Maximo Gomez Park niet, waar je échte Cubanen een dikke sigaar ziet roken tijdens het spelen van een partijtje Domino.

South Beach

Wie op zoek is naar trendy clubs, hippe restaurants en winkels kan zijn of haar hart ophalen in South Beach. Bovendien zou South Beach niet ‘South BEACH’ heten als er geen strand was. En wat voor één! Een mooi, breed hagelwit zandstrand. Hier komt hip Miami bijeen: overdag op het strand, bij maneschijn in één van de vele dansclubs. Altijd al gedroomd een superster of topmodel tegen het lijf te lopen? Hier heb je een grote kans! Loop langs de winkels of over de boulevard. Wie helemaal nostalgisch wil doen kan bovendien rolschaatsen huren en al rijdend de wijk verkennen.

Miami

Coconut Grove

Deze wijk is één van de oudste van Miami en gaat terug tot het begin van de negentiende eeuw. Het was lange tijd the place to be voor allerlei artiesten en intellectuelen. Twee eeuwen later zien we dat de wijk amper veranderd is. Je vindt er nog steeds een speciale vibe die past bij een excentrieke wijk vol eigenwijze artiesten. Het is er gezellig wandelen tussen de unieke boetiekjes en gezelligste terrassen. Je kan er deelnemen aan gratis fietstochten, genieten van een film in een drive-in bioscoop of yoga volgen in het park.

Koop je blut!

Miami is dé plek voor shopaholics. Je struikelt er haast over de vele boetiekjes en shoppingmaills. Van de duurste merken tot de leukste tweedehandswinkels: je vindt er alles! De bekende winkelstraten zijn Lincoln Road en Española Way. Het bekendste winkelcentrum is dan weer Aventura Mall, dat maar liefst meer dan 300 winkels telt!

Everglades

Wie zin heeft in natuur en avontuur, kan een daguitstap naar het Everglades National Park maken. Dit prachtige moeraslandschap ten zuiden van de stad. Het park is onnoemelijk groot en bestaat uit een enorm moeras. In het ondiepe water vind je de mooiste flora en fauna. Mangrovebossen vol reptielen, waarvan de bekendste de Amerikaanse alligator is.

Veruit de leukste manier om dit park te ontdekken, is via de zogenaamde airboats. Kleine boten die voortgestuwd worden door een enorme propeller: luid, maar onvergetelijk voor adrenalinejunkies! Bovendien brengt het je dicht bij de vele dieren die het park bezit, als je ze niet wegjaagt tenminste… Wie het wat rustiger aan wil doen, kan ook te voet of per bus het park verkennen. Of huur een kajak! Lekker stil, waardoor je de meer dieren ziet.

Overtuigd?!

Miami een prima startpunt om Florida te verkennen per auto. Autohuur is er namelijk relatief goedkoop. In de stad zelf neem je het best het openbaar vervoer. Alle hotspots zijn bereikbaar via tram, bus of metro.

Tekst: Matthias Galle


Miami – Een stad met vooral Cubaanse en Mexicaanse invloeden!

Leestijd: 6 min