Vliegen naar New York! Het Statue of Liberty, het Empire State Building, Central Park, Times Square… het is slechts een kleine greep uit de vele redenen die er zijn om een vakantie in New York te vieren. En dan hebben we het alleen nog maar over bezienswaardigheden. Want New York is zo veel meer dan alleen de bekende “must sees”. Het is een unieke stad, een stad die door geen enkele andere stad kan worden geëvenaard. Alleen al door de stad lopen is een ervaring op zich. Een ervaring die je absoluut zelf mee wilt maken. Dus neem die stap, en boek vandaag nog je vlucht naar New York! Hieronder zul je alles vinden wat je moet weten over vliegen naar deze stad der steden.

Ook slim om te lezen: Wat kost New York City?

Vliegen naar New York – Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je ticket is geboekt, kan de voorpret beginnen. Nog niet geboekt? Kijk dan even hier voor tickets naar New York!

Waarschijnlijk heb je al wel een idee van wat je in de stad zou willen zien en doen, je hebt immers besloten om New York te bezoeken. De verschillende redenen voor een bezoek aan New  York kunnen erg uiteenlopen. Het is een ontzettend veelzijdige stad, dus er is voor iedereen iets te beleven. Wat precies, dat kun je zelf het beste bepalen. Zorg dat je je goed oriënteert voordat je op reis gaat. Daarvoor kun je elders op deze site natuurlijk terecht.

Naar het vliegveld

Hoe je het beste naar het vliegveld kunt komen, hangt vooral af van waar je woont. Je kunt natuurlijk een taxi nemen, of je eigen auto parkeren op de luchthaven, maar ook met het openbaar vervoer (vooral de trein) is Schiphol uitstekend te bereiken. Je kunt tegenwoordig heel gemakkelijk van tevoren inchecken op internet, zodat je je daar niet druk om hoeft te maken als je op de luchthaven bent. Toch is het nog steeds erg belangrijk dat je op tijd op de luchthaven bent, zodat je rustig je bagage in kunt checken. USA4ALL adviseert om drie uur voor vertrek aanwezig te zijn.

Controles

Zorg allereerst dat je minimaal 72 uur van te voren een ESTA-formulier hebt ingevuld, een geldig paspoort hebt en dat je koffer het gewichtslimiet niet overschrijdt. Dat spreekt allemaal natuurlijk vanzelf, maar we willen het toch maar even gezegd hebben. De controles op Schiphol zijn streng, dus zorg ervoor dat je je aan de regels houdt. Dan hoef je je geen zorgen te maken en kun je gewoon genieten van je vakantie.

De vlucht

Een vlucht van Amsterdam naar New York duurt zo’n 7 uur. Aan boord van het vliegtuig hoef je je niet te vervelen: je kunt films kijken, muziek luisteren, en je ook de maaltijden zijn goed verzorgd. Ook is het, natuurlijk afhankelijk van je vertrektijd, soms fijn om tijdens de vlucht te slapen. Het tijdsverschil is 6 uur, en het is het handigst om je meteen zo veel mogelijk aan de lokale tijd te houden. Dus zorg dat je uitgerust uit het vliegtuig stapt.

Vliegvelden in New York

Wereldstad New York is niet voor niets een wereldstad: the Big Apple beschikt over maar liefst drie grote vliegvelden: John F. Kennedy International Airport, LaGuardia Airport en Newark Liberty International Airport. Welk vliegveld is nou handig om naar toe te vliegen wanneer je bijvoorbeeld een midweekje of weekend New York hebt geboekt?

Vliegvelden in New York

John F. Kennedy International Airport – JFK

John F. Kennedey Airport ligt op 24 kilometer afstand van Manhattan. Deze luchthaven is de grootste van alle drie. Hier komen de meeste internationale, en zo ook Nederlandse, vluchten aan. Één van de nadelen van het grote vliegveld is de structuur. Juist omdat het zo’n grote luchthaven is, is het soms onduidelijk waar een gate is of het is erg ver lopen. Om naar Manhattan te komen, is het het handigst om de AirTrain te nemen, die er slechts tien minuten over doet.

LaGuardia Airport – LGA

LaGuardia is het kleinste vliegveld van New York en wordt vooral gebruikt voor binnenlandse vluchten. Het ligt in Queens County, Long Island, 13 kilometer vanaf Manhattan. Een groot voordeel aan dit vliegveld is dat het een stuk rustiger is dan de andere vliegvelden en dat je snel aan de beurt bent bij bijvoorbeeld inchecken. Een nadeel is dat je op LaGuardia niet naar Nederland kunt vliegen. De beste manier om hier te komen met openbaar vervoer is de bus. Elke 30 minuten gaat er een bus naar het hart van New York. (Grand Central Station and Penn Station) Deze doet er ongeveer 30 à 40 minuten over.

Newark Liberty International Airport – EWR

Newark Airport bevindt zich tussen Newark en Elizabeth en is het middelgrote vliegveld van alle drie de vliegvelden. Het ligt weliswaar ook wat verder weg dan de andere twee luchthavens (26 kilometer naar het zuidwesten van Manhattan), maar ook dat heeft zo zijn voordelen. Omdat het een kleiner vliegveld is dan JFK, is het er ook een stuk minder druk. Inchecken, bagage droppen en/of ophalen gaat dus een stuk sneller dan op een groot vliegveld zoals JFK Airport. Veel mensen kiezen voor Newark Airport omdat het goedkoper vliegen is dan op JFK. De verbinding met de AirTrain naar Manhattan is net zo snel, ongeveer 25 minuten, en goed als vanaf JFK.

De beste tijd om vliegtickets New York te boeken is buiten het hoogseizoen. Ga bijvoorbeeld in het voorjaar naar deze prachtige stad of kies juist voor het najaar zoals oktober. Dan zijn er de beste deals te verkrijgen. New York moet iedereen eigenlijk een keer in zijn leven gezien hebben.

New York Taxi

En daar ben je dan…

New York! Of tenminste, op een van bovengenoemde vliegvelden. Je zult nog even geduld moeten hebben, want de wachttijden voor de paspoortcontrole kunnen behoorlijk lang zijn. Maak je vooral niet druk, maar probeer te ontspannen. Als de controles achter de rug zijn, en je je bagage hebt opgehaald, kun je dan eindelijk de stad gaan verkennen. Dat is een moment dat je niet snel zult vergeten. Eenmaal aangekomen, ligt de stad aan je voeten. Geniet ervan!Vliegen naar New York – Een goede voorbereiding is het halve werk

Leestijd: 5 min