Nationale parken van Amerika, bij elk bezoek aan de Verenigde Staten mag een of meer bezoeken aan dit natuurschoon natuurlijk niet ontbreken. De Verenigde Staten heeft 59 beschermde gebieden die bekend staan als nationale parken die worden beheerd door de National Park Service, een agentschap van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Nationale parken moeten worden ingesteld door een handeling van het Congres van de Verenigde Staten. Een wetsvoorstel voor het creëren van het eerste nationale park, Yellowstone, werd in 1872 ondertekend door president Ulysses S. Grant, gevolgd door Mackinac National Park in 1875 (buiten dienst gesteld in 1895) en daarna Rock Creek Park (later samengevoegd tot National Capital Parks), Sequoia en Yosemite in 1890.

De Organische Akte van 1916 creëerde de National Park Service:  “Om het landschap, de natuurlijke en historische objecten en dieren in het wild te bewaren. Om te zorgen voor dat het genot ervan op een dergelijke manier plaatsvindt, zodat de nationale parken van Amerika onaangetast blijven voor het plezier van toekomstige generaties.”

ZION NATIONAAL PARK

Zion National Park behelst Zion Canyon, een ravijn van 24 kilometer lang en 800 meter diep, met hoog oprijzende wanden en hellingen. Het ravijn is uitgeslepen door de Virgin River, en dankzij die rivier heeft Zion Canyon nu rijk gevarieerde flora en fauna. Als in het voorjaar de sneeuw in de bergen smelt, voert de Virgin River grote hoeveelheden puin en sediment af. Daardoor is het erosieproces dat Zion Canyon en de diverse zijdalen heeft gevormd, nog steeds volop gaande.

YELLOWSTONE NATIONAAL PARK

Yellowstone Nationaal park is één van de mooiste parken van de Verenigde Staten. Hier heb je niet alleen geisers, heetwaterbronnen en modderpotten, maar ook vind je er prachtige bossen, mooie alpenweiden, een schitterend groot meer en een grote canyon met watervallen. Daarnaast leven veel dieren in het park waaronder bizons, elanden, herten, zwanen, pelikanen, grizzly- en bruine beren. Yellowstone was het eerste Nationale Park ter wereld (1 maart 1872).

ROCKY MOUNTAIN NATIONAAL PARK

De Rocky Mountains zijn het belangrijkste gebergte van Noord-Amerika. De bergketen strekt zich uit van de staat New Mexico tot aan het noordwesten van Alaska, dat is een afstand van 4800 kilometer. De Rocky Mountains worden ook wel The Continental Divide genoemd, omdat Amerika als het ware in tweeën wordt gedeeld. Een aantal van de hoogste bergen valt binnen het gebied van Rocky Mountain National Park, er zijn meer dan 100 pieken die tot boven de 3.000 meter hoogte reiken.

CANYONLANDS NATIONAAL PARK

Canyonlands National Park is één van de meest woeste gebieden van de Verenigde Staten met de status van National Park. Een groot doolhof van kloven en ravijnen in een wirwar patroon zijn de uiterlijke kenmerken van dit park. De Colorado River en de Green River stromen door dit gebied. De Cataract Canyon is de plek waar bovenstaande rivieren samenkomen. Onder andere om deze reden noemen liefhebbers van wildwatervaren deze canyon één van de moeilijkste hindernissen van de Verenigde Staten. Het landschap heeft rotsformaties, steile wanden, zuilen en bogen tot een hoogte van 2400 meter op zijn grondgebied.

CAPITAL REEF NATIONAAL PARK

Heftige rotsformaties, hellingen, kloven en canyons zijn de ingrediënten van dit Capital Reef National park. Het ligt in het zuiden van de staat Utah en kreeg in 1971 zijn status. De naam heeft het park te danken aan een ontzettend grote rotsformatie die vanwege zijn vorm Capitol Dome heet. De vorm hiervan doet denken aan de koepel van het Capitol in Washington DC.

Een massieve heuvelrug die als natuurlijke barrière fungeert zorgde voor de naam Reef. Een bijzonder fenomeen is de Waterpocket Fold, een 160 km lange plooi in de aardkorst. In deze plooi zijn de afgelopen miljoenen jaren enorme kuilen ontstaan die bij regen vele duizenden liters water verzamelen.

GRAND TETON NATIONAAL PARK

Grand Teton National Park is een nationaal park in Wyoming, ten zuiden van Yellowstone. Het park is genoemd naar de Grand Teton, een van de bergen van het Tetongebergte, 4197 meter hoog en de hoogste berg van het park. Het park omvat een groot deel van de onderliggende vallei, de Jackson Hole. Het Tetongebergte heeft zijn naam gekregen van een Franse pelsjager, die ze tétons noemde, Frans voor tepel. Het park heeft een oppervlakte van 1255 km² en is sinds 26 februari 1929 een nationaal park.

ARCHES NATIONAAL PARK

De belangrijkste kenmerken van dit National Park zijn stenen bogen (arches), spitse voetstukken en meer verschillende sculpturen. De kleur van deze formaties verandert naar gelang de zon aan de hemel staat. De naam heeft het park te danken aan de het feit dat het de meeste natuurlijke rotsbogen ter wereld op zijn grondgebied heeft, het zijn er méér dan 2000!


Matthijs Bettman

Matthijs Bettman

Redacteur

Matthijs Bettman is werkzaam in de zorg, maar daarnaast ook fotograaf en heeft al meerdere reizen naar de USA gemaakt en daar ook veel gefotografeerd. Zijn specialiteiten zijn landscapes en cityscapes. In zijn blog ‘‘My story, my experiences” zal hij vertellen over zijn ervaringen in Amerika, zijn voorbereidingen voor zijn (foto)reizen en locaties en zullen er behind the scenes verhalen komen. Volg zijn blogs als jij ook met zeer goede foto’s wilt thuis komen van jou onvergetelijke vakantie!


Nationale parken van Amerika – Een fotoverslag

Leestijd: 8 min