Het Witte huis bezoeken? Het is mogelijk! Tijdens het plannen van onze vakantie Washington DC  kwam ik op het idee om een na te gaan of je ook het witte huis kon bezoeken als Nederlander. Na wat speurwerk op internet kwam ik er achter dat je via de Nederlandse ambassade een verzoek kon indienen maar aangekomen op de site werd daar vermeld dat ze dat niet meer deden.

Witte Huis - Ton OtterOok was ik er achter gekomen dat je het als Amerikaans staatsburger je een verzoek kan doen bij de Senator  van de staat waar je woont of geboren bent omdat mijn vrouw in Californië geboren is heb ik een verzoek in gediend bij Barbara Boxer de senator van California. Boven verwachting kreeg ik enkele weken erna een mail dat de aanvraag was doorgegeven aan de secret service en dat ik pas enkele dagen voor mijn bezoek aan Washington bericht zou krijgen of het bezoek door ging.

De datum van de vakantie kwam in beeld en nog steeds geen bericht dus ik had de hoop al verloren totdat er en paar dagen voor vertrek een mail in mijn mailbox zat met toestemming om het Witte huis te bezoeken.

This letter confirms a reserved self-guided tour of the White House for two people from the Otter group C-CCBVN9WX on Thursday, September 3, 2015 at 7:30am.

Please arrive for the tour at least 15 minutes before the scheduled tour time. You should enter the White House grounds at the Visitor’s Entrance, located at the corner of 15th Street and Alexander Hamilton Place. Uniformed National Park Service Rangers are posted to assist groups as they arrive. All guests 18 years of age or older will be required to present photo identification which must match exactly the name previously submitted for clearance. While the tour is self-guided, United States Secret Service officers are posted in every room to provide historical information to visitors. Please feel free to ask them questions.

Please take a moment to inform your party that certain items are not permitted inside the White House. Prohibited items include, but are not limited to: handbags, purses, backpacks of any kind, strollers, cameras (or any other recording devices), weapons, and personal grooming items. Umbrellas, wallets, cell phones and car keys are permitted. Keep in mind that neither the White House nor the United States Secret Service will provide a place to check these items.

Witte Huis Bezoeken

Na het lezen van de mail dacht ik, dat is ook jammer dat je niet geen fotocamera mag mee nemen maar wel een GSM. Mijn GSM is een iphone,  zou dat ook mogen dacht ik? Zo ja dan kan ik misschien toch even een foto maken. Omdat we er om 07:15 moesten zijn hadden we bedacht om een dag eerder even de locatie te verkennen waar we ons moeten melden, zodat we dat niet om 7 uur in de morgen hoefden te doen. Ook heb ik toen meteen gevraagd aan de secret service aan de poort of ik mijn Iphone mee naar binnen mag nemen en dat was geen probleem. De volgende morgen erg vroeg uit bed, maar voor bezoek aan het Witte huis hadden we dat er graag voor over.

Het bezoek

Om 7:15 was het opstellen in een rij voor de ingang aan de achterzijde  nadat ons paspoort was gecontroleerd en gekeken werd of wij op de lijst stonden mochten we door het hek en enkele meters verder wachtte weer een security check ons op en werd voor de 2e keer alles bekeken en mochten we door naar de ingang . Bij de ingang aangekomen wederom een security check maar nu alleen in de vorm van een detectie poort en een scanner.

Witte huis bezoeken

Vervolgens werden we naar een ruimte begeleid waar we samen met andere bezoekers moesten wachten tot de tour begon. Gelijk bij de ingang stond er een bordje dat het vanaf heden is toegestaan om foto’s te maken tijdens de tour, he! dacht ik!, in de mail stond van niet!!  maar wat blijkt U.S. First Lady Michelle Obama heeft op 1-Juli – 2015 het verbod op fotografie in het Witte huis opgeheven en je mag nu met compact camera’s foto’s maken, gelukkig had ik mijn iphone mee dus heb er toch wat kunnen maken.

Witte Huis -04

De tour was zeer indrukwekkend we zijn diversen kamers langs en doorheen gegaan en er werd het e.e.a. door de secret service verteld over de geschiedenis van voorwerpen of belangrijke ontmoetingen die zich hebben plaats gevonden in de desbetreffende ruimtes. Als we nu op TV berichten zien vanuit het witte huis, is alles zeer herkenbaar omdat we in diverse ruimtes zijn geweest en dat is toch wel bijzonder.

Het Witte Huis bezoeken

 

Lees meer over de aanmeldprocedure voor een bezoek aan het Witte Huis in dit artikel

Link: Het witte huis

Tekst: Ton OtterWitte Huis bezoeken – Met een beetje geluk kan het!

Leestijd: 4 min