De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft zoals verwacht de Republikeinse voorverkiezingen in Iowa gewonnen. Na het tellen van 95% van alle stemmen blijkt dat Trump ongeveer 51% van alle stemmen behaald. De twee tegenkandidaten, Ron DeSantis en Nikki Haley, eindigde met respectievelijk 21% en 19% van de stemmen op een straatlengte afstand van de oud-president. Het was nog niet eerder voorgekomen dat het gat zo groot was tussen de winnaar en de achtervolgers tijdens de voorverkiezingen in Iowa. Het is de eerste voorverkiezing van de partij.

Amerikaanse Presidentsverkiezingen 2024: Hoe zat het ook alweer, en wie moeten we in de gaten houden?






Er waren al vele voortekenen dat Trump afgetekend zou winnen in de noordelijke staat. De vraag was alleen hoeveel procent van de stemmen hij zou binnen halen. Ook was dé vraag: wie wordt er tweede? De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, deed er alles aan om hier mensen te overtuigen om op hem te stemmen. Hij bezocht alle 99 county’s, vergelijkbaar met onze provincies, en gaf miljoenen uit. Als hij in Iowa verslagen zou worden door Nikki Haley dan had dat wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de gouverneur. Dat lijkt hem nu allemaal bespaard te blijven, nu hij twee procent meer stemmen heeft gehaald dan zijn concurrente.

Nederlaag

De nederlaag voor Nikki Haley kan gezien worden als een kleine tik. Voor haar had de overwinning als Oud-VN-ambassadeur een morele steun in de rug kunnen zijn. Ook had er meer media-aandacht kunnen zijn en zouden de donaties toenemen. De verwachting is dat zij een goede kans maakt op een comeback tijdens de twee komende voorverkiezingen in respectievelijk New Hamsphire en South Carolina. De laatste genoemd wordt gezien als een thuiswedstrijd voor Haley. Het is ook niet voor niets dat DeSantis eerst naar die staat afreist en niet eerst naar New Hampshire.

Caucus

Dat de verkiezingen in Amerika voor een buitenstaander moeilijk te snappen zijn, blijkt wel tijdens de voorverkiezingen in Iowa. Daar worden de voorverkiezingen gehouden volgens de zogenoemde caucus. Leden van de partij kunnen tijdens een debatavond worden overtuigd om op die persoon te gaan stemmen. Na het debat wordt er hoofdelijk gestemd om te bepalen hoeveel steun kandidaten krijgen. Daarna wordt er door de inwoners gestemd. Dit gebeurde vannacht onder erbarmelijke omstandigheden. De thermometer sloeg op bepaalde plekken op -40 graden Celsius. Ook werden bijeenkomsten van alle kandidaten meerdere malen geannuleerd vanwege extreme kou en sneeuwstormen.

In de stad Des Moines, de hoofdstad van de staat Iowa, was de gevoelstemperatuur -21 graden. Door de extreme weersomstandigheden was de opkomst het laagst in 25 jaar. Volgens Trump was het belangrijk dat je ging stemmen: „Zelfs als je gaat stemmen en daarna overlijdt, het is het waard, onthoud dat.” Na de bekendmaking van zijn overwinning klom hij op het podium en bedankte iedereen die op hem had gestemd en zijn directe familie. Ook richtte hij enkele woorden richting de zittende president Joe Biden: “De grote avond zal plaats vinden in november als wij ons land weer terugnemen en Amerika weer groot gaan maken.”

Super tuesday

Door de winst van de oud-president haalt hij twintig ‘gedelegeerden’ binnen. In totaal zijn er 1215 ‘gedelegeerden’ nodig om de nominatie binnen te halen. Al is de verwachting dat Trump met ruime meerderheid het in november zal opnemen tegen Joe Biden. Waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. Vannacht gooide twee personen de handdoek in de ring nadat zij een kleine hoeveelheid stemmen binnenhaalden. Dit waren: Vivek Ramaswamy en Asa Hutchinson. Op 5 maart is de zogenaamde ‘Super Tuesday, als er voorverkiezingen zijn in 15 staten. De kans is vrij groot dat Trump dan al niet meer in te halen is.

Donald Trump deelt eerste tik uit na winst in Iowa

Yorick van Teeseling

Yorick van Teeseling

Politiek redacteur

"It is nice to see you again in our great country." Vrienden van ons heten ons hartelijk welkom in hun huis in Los Angeles, Californië. Na een vlucht van meer dan tien uur betreed ik samen met mijn ouders het optrekje in het altijd zonnige Los Angeles. Met een zwembad in de tuin mag ik mij een gelukkige jongen prijzen dat mijn vader een tijdje in Amerika heeft gestudeerd en gewerkt. Een derde bezoek aan het bekende adres van hem voelt altijd goed. Met mijn ouders en broertjes heb ik vele mooie tripjes gemaakt in en door het land. Ook het bezoek aan familieleden in Milwaukee, Wisconsin gebeurde geregeld. Een stad en omgeving die totaal anders is dan Los Angeles, maar zeker de moeite waard is. Net zoals bij de vrienden in Californië werd er geregeld een bbq georganiseerd, honkbalwedstrijden bezocht en gediscussieerd over het verschil tussen Europa en Amerika. Dat er een heel groot verschil zit tussen beide continenten bleek wel toen ik verslag van de verkiezingen in 2016. Lopend in New York keek ik mijn ogen uit en snapte er zelf vrij weinig. Tijdens mijn opleiding tot journalist heb ik ook een televisieuitzending gemaakt over de verkiezingen in 2020. Op deze website hoop ik jullie te voorzien van leuke verhalen en sprankelende beelden.







Donald Trump deelt eerste tik uit na winst in Iowa

Leestijd: 5 min