Californië, vaak betiteld als de “Golden State,” is een land van zon, surf en sterren. Bekend om zijn prachtige kustlijn, diverse cultuur en bloeiende entertainmentindustrie, is Californië een staat die de verbeelding van mensen over de hele wereld vastlegt. Echter, onder de glitter en glamour ligt een schatkamer van vreemde en intrigerende feiten die zelfs de meest doorgewinterde Californiërs kunnen verrassen. In dit artikel duiken we in 25 feiten over Californische bestemmingen, vreemde en fascinerende weetjes die je waarschijnlijk niet kende.

25 eigenaardige feiten over Californische bestemmingen

25 eigenaardige feiten over Californië die je nog niet wist!


Een kleurrijke oorsprong

De naam “Californië” werd voor het eerst populair gemaakt door een 16e-eeuwse Spaanse roman, “Las Sergas de Esplandián,” geschreven door Garci Rodríguez de Montalvo. In het boek werd Californië afgebeeld als een eiland bewoond door felle Amazonische vrouwen geregeerd door Koningin Calafia, wat de naam van de staat inspireerde.

‘s Werelds hoogste bomen

Californië is de thuisbasis van ‘s werelds hoogste bomen, de kustmammoetbomen oftewel Sequoia’s. Deze torenhoge reuzen kunnen hoogten van meer dan 350 voet bereiken, waardoor ze hoger zijn dan het Vrijheidsbeeld.

De officiële insect van de staat

De Californische dogface butterfly (Zerene eurydice) is het officiële insect van de staat en is vernoemd naar de hondachtige silhouet op zijn vleugels.

Californië’s staatsnoot

De officiële staatsnoot van Californië is de amandel, die bijna 100% van het commerciële aanbod van amandelen in de VS uitmaakt.

De hemelse oranje kleur

De Golden Gate Bridge is geschilderd in een unieke tint die bekend staat als “International Orange,” gekozen vanwege de zichtbaarheid in de frequente mist van San Francisco.

Aardbeving hoofdstad

Californië is aardbevingsgebied, met meer dan 500.000 waarneembare trillingen per jaar. Gelukkig blijven de meeste onopgemerkt door de inwoners.

Recordtemperaturen in Death Valley

Furnace Creek Ranch in Death Valley heeft het record voor de hoogste luchttemperatuur ooit gemeten op aarde, een verzengende 134 graden Fahrenheit (56,7 graden Celsius) op 10 juli 1913.

‘s Werelds eerste McDonald’s

Het allereerste McDonald’s restaurant werd geopend door Richard en Maurice McDonald in San Bernardino, Californië, in 1940. Het was een drive-in restaurant dat bekend stond om zijn snelle service.

25 eigenaardige feiten over Californië die je nog niet wist!

De grootste county

San Bernardino County in Californië is de grootste county in de Verenigde Staten qua oppervlakte, en beslaat meer land dan negen hele staten.

Een levend fossiel

De zilverspar den (bristlecone pine tree), te vinden in de White Mountains van Californië, is een van ‘s werelds oudste levende organismen, waarvan sommige bomen worden geschat op meer dan 4.800 jaar oud. De oudste van deze bijna prehistorische dennen is een boom met de bijnaam Methuselah (vernoemd naar Methusalah, de langstlevende persoon in de Bijbel). Methuselah bevindt zich in het Inyo National Forest en staat in een afgelegen gebied tussen de Sierra Nevada-bergketen in Californië en de grens met Nevada.

Het land van druiven

Californië produceert meer wijn dan enige andere staat in de VS en is de op drie na grootste wijnproducent ter wereld.

Yosemite’s vuurwaterval

Bijna een eeuw lang was Glacier Point in het Yosemite National Park de locatie van de beroemde “Firefall,” waar brandende sintels van de klif werden geduwd, wat een verbluffend waterval-achtig vuureffect creëerde. In januari 1968 verbood de National Park Service de voortzetting van de Firefall, omdat het te veel mensen aantrok en het geen natuurlijk fenomeen was. Onder bepaalde natuurlijke omstandigheden kunnen bezoekers steeds een roodgloeiende waterval waarnemen in het park. Lees hier hoe dat kan.

Land van extremen

Californië heeft zowel het laagste punt in Noord-Amerika, Death Valley, als de hoogste piek in de aaneengesloten Verenigde Staten, Mount Whitney, gelegen op slechts 85 mijl afstand van elkaar.

‘s Werelds grootste ijsje

In 1985 creëerden bewoners van Anaheim, Californië, ‘s werelds grootste ijscoupe, die meer dan 4 mijl lang was.

‘s Werelds kleinste postkantoor

Het kleinste operationele postkantoor in de Verenigde Staten bevindt zich in Ochopee, Florida, maar het was oorspronkelijk een opslagfaciliteit in Californië voordat het naar Florida werd getransporteerd.

‘s Werelds grootste zonne-energiecentrale

De Ivanpah Solar Power Facility in de Mojave-woestijn van Californië is ‘s werelds grootste zonne-energiecentrale op basis van thermische energie, die meer dan 3.500 hectare beslaat.

‘s Werelds duurste huis

Het duurste huis ter wereld, bekend als “The One,” bevindt zich in Bel Air, Californië. Dit enorme landgoed heeft een prijskaartje van $340 miljoen.

Het geheime teken van Hollywood

Het Hollywood Sign werd oorspronkelijk opgericht in 1923 als advertentie voor onroerend goed voor “Hollywoodland.” De laatste vier letters werden in 1949 weggelaten.

25 eigenaardige feiten over Californische bestemmingen-Hollywood

Het Amargosa Operahuis

In Death Valley Junction vind je het Amargosa Operahuis, een unieke locatie midden in de woestijn met optredens in een gerestaureerd gebouw van het Borax-bedrijf.

Geboorteplaats van het surfen

Santa Cruz wordt vaak genoemd als de plaats waar surfen werd geïntroduceerd op het vasteland van de VS door Hawaïaanse royalty in het late 1800s.

De kronkelige straat van San Francisco

Lombard Street in San Francisco staat bekend om zijn acht haarspeldbochten en is daarmee een van de meest bochtige straten ter wereld.

Avocado hoofdstad

Fallbrook, Californië, staat bekend als de “Avocado Capital of the World” en organiseert jaarlijks een Avocado Festival.

De rollende stenen van Death Valley

De Racetrack Playa in het Death Valley National Park staat bekend om zijn “sailings stones” die mysterieus over de droge zoutvlakte bewegen en lange sporen achterlaten.

Het verloren meer

In Noord-Californië is er een mysterieus meer dat elk jaar verdwijnt. Bekend als het “Lost Lake,” loopt het leeg door een gat in de bodem, om alleen weer vol te lopen met de winterregens.

Ongeclaimd gebied

Een klein, onbewoond eiland genaamd Palmyra Atoll, ten zuiden van Hawaï, is eigendom van de Verenigde Staten maar maakt geen deel uit van een staat. Het blijft een van de meest afgelegen plekken in de buurt van Californië.

25 eigenaardige feiten over Californië die je nog niet wist!

 25 eigenaardige feiten over Californië die je nog niet wist!

Leestijd: 5 min