Twaalf jaar moesten de Amerikanen er op wachten voordat One World Trade Center de top had bereikt. De in de volksmond geheten Freedom Tower is sinds 3 november 2014 de hoogste (541 meter) wolkenkrabber van het westelijk halfrond. De hoogste wolkenkrabber in Amerika staat sinds 9/11 weer op naam van New York City. De Amerikanen zien de toren symbool voor een frisse start, groei, vrijheid en vernieuwing.

One World Trade Center - New York

Het in Lower Manhattan gesitueerde gebouw maakt deel uit van het World Trade Center-complex en bevindt zich op de plaats waar tot 2001 zich het oude World Trade Center-complex met als bekendste gebouwen de Twin Towers bevond, dat bij de aanslagen op 11 september 2001 geheel werd verwoest. Op 27 april 2006 werd de eerste steen gelegd en met het intrekken van de grootste huurder, uitgever Condé Nast is het gebouw op 03 november 2014 officieel geopend. De kosten voor One WTC zijn veel hoger uitgevallen dan berekend, namelijk zo’n 3,9 miljard dollar, maar ‘vrijheid kent geen prijs’, zo meldt de New York Post. .Dat is bijna één miljard dollar meer dan aanvankelijk werd begroot.

Bij het ontwerp van het gebouw speelde veiligheid een grote rol. De wolkenkrabber zou stormen, aardbevingen én een vliegtuigaanslag vergelijkbaar met die van 9/11 moeten kunnen weerstaan. Het glas is dikker dan in andere wolkenkrabbers en blijft daardoor intact zelfs in het geval van een zeer zware explosie. Ook heeft het gebouw twee noodtrappen, waarvan één speciaal voor brandweerlieden. In het One World Trade Center zit ongeveer 41.000 ton aan staal en 150.000 m³ aan beton verwerkt. Daarnaast is het exterieur bedekt met 14.000 glaspanelen met elk een gewicht van een halve ton, die een totale oppervlakte van 90.000 m² beslaan. Daarbij zijn de 4.000 glaspanelen om de betonnen basis geëxcludeerd.

One World Trade Center - New York

Locatie

One World Trade Center ligt in het financiële hart van Manhattan op het zuidelijkste puntje van het schiereiland. Vlakbij vind je er onder meer de neogotische Trinity Church ingeklemd tussen de wolkenkrabbers, het 9/11 Memorial and Museum, de iconische New York Stock Exchange op Wall Street en natuurlijk het monument ter nagedachtenis aan de ruim 3000 slachtoffers van 9/11.

U kunt het One World Trade Center bereiken via de metro (of openbare weg). Het gebouw bevindt zich, niet geheel toevallig, naast een metrostation genaamd World Trade Center, dat als eindstation van de metrolijnen Newark–World Trade Center en Hoboken- World Trade Centre, beide in het beheer van PATH, dient.

Path - New York

Metro

Het station is de zogenaamde Transportation Hub, waar naast beide lijnen van PATH ook metro’s van tien metrolijnen van de New York City Subway zullen stoppen, namelijk lijn A, C, E, J/Z, R, 1, 2, 3, 4 en 5. De lobby van het One World Trade Center is verbonden met het metrostation wat, met behulp van een ondergrondse doorgang met winkels, zal doorlopen tot de Battery Park City Ferry Terminal.

Het observatie dek voor toeristen en belangstellenden is geopend op 29 mei 2015. Tickets om New York vanaf de verdiepingen 100,101 & 102 (het duurt slechts 60 seconden op boven te komen!) te bekijken zijn niet goedkoop. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf $38,-.  (prijs 2022)

Wilt u alvast attractie tickets voor New York bestellen van verschillende bezienswaardigheden? Klik dan hier -> Attractie Tickets New York

 

Bronnen: National Geographic / Wikipedia /One World trade center


One World Trade Center – New York

Leestijd: 3 min