Paspoort Amerika

Het spreekt voor zich dat uw paspoort geldig moet zijn op het moment dat u naar de Verenigde Staten reist. Wat niet altijd even duidelijk is, is hoe het zit met die geldigheid! Moet een paspoort al wat ouder zijn of juist niet? En moet uw paspoort nog een bepaalde tijd geldig zijn als u het land weer verlaat? Het antwoord is simpel:uw paspoort moet net zo lang geldig zijn als uw verblijf in Amerika. Dus als u van plan bent twee maanden door de USA te reizen, dient uw paspoort ten minste geldig te zijn totdat u weer retour naar Europa vliegt.

Nog geen reis geboekt? Bezoek onze Amerika reizen aanbiederspagina en vraag gratis offertes op!

Het mag dus niet tijdens uw verblijf verlopen. Het paspoort mag net nieuw zijn maar de nieuwigheid kan wel aanleiding zijn voor extra vragen van de immigratiedienst. En ondanks het feit dat de Amerikaanse overheid er niets over vermeldt is het raadzaam om een nieuw paspoort aan te vragen indien uw gebruikte paspoort stempels bezit van bijvoorbeeld Irak of een ander land waarmee Amerika in onvrede leeft. Stel u bent in een, voor Amerika, vijandig land op vakantie geweest en u heeft een mooie stempel van dat land in uw paspoort staan dan kunnen er misschien problemen ontstaan bij de grenscontrole.

Visumontheffingsprogramma

Het Visumontheffingsprogramma (Visa Waiver Program of VWP) stelt staatsburgers van deelnemende landen in staat de V.S. te bezoeken voor zaken of vakantie, tot 90 dagen, zonder visum. Nederland neemt deel aan het VWP. De meeste Nederlandse staatsburgers hebben dan ook geen visum nodig, maar wel een eigen Nederlands paspoort. Dus kinderen, bijgeschreven in het paspoort van de ouder moeten of een eigen paspoort of toch een visum aanvragen. Twijfels? Controleer de website van de ambassade of u onder het Visa Waiver program valt.

Paspoort Amerika

U moet in het bezit zijn van een paspoort met een RFID-chip en het universele e-symbool op de omslag. Alle nu geldige Nederlandse paspoorten voldoen aan de eisen gesteld in het visumontheffingsprogramma. Let op: De marechaussee waarschuwt voor het volgende: Als je paspoort is verlopen of je kind heeft geen eigen paspoort, dan kunnen zij je niet helpen als je daar op het laatste moment achter komt en naar Amerika wil.

Ze kunnen wel een noodpaspoort afgeven, dat door de meeste landen wordt geaccepteerd, maar wegens het ontbreken van een chip dus niet door Amerika. Dit geldt alleen voor noodpaspoorten. Iedereen met een Nederlands paspoort heeft een machine-leesbaar paspoort (MRP). Andere bestaan niet meer. En met een MRP komt je gewoon de VS binnen.

ESTA

Voor het afreizen naar de Verenigde Staten heeft u elektronische toestemming nodig! Informatie over ESTA (Electronic System for Travel Authorization) vindt u hier: ESTA Staatsburgers van VWP-landen met een dubbele nationaliteit waarvan één de Iraanse, Iraakse, Libisch, Somalië, Syrische, Soedanese of Jemen is komen ook niet meer in aanmerking voor een ESTA. Voor een complete lijst van deelnemende landen en informatie omtrent de paspoorteisen, gelieve u te kijken op de website van het CBP (Customs and Border Protection).  Visa zijn wel vereist voor bezoeken voor vakantie of zaken, langer dan 90 dagen.

*Gesponsord*

Wanneer u het ESTA via de website van het CBP aanvraagt, kunt u alleen betalen met een CreditCard. Het aanvraagformulier is ook volledig in het Engels, waardoor eventuele fouten snel gemaakt zijn en op basis hiervan uw ESTA aanvraag afgekeurd kan worden. U kunt er daarom ook voor kiezen om het ESTA online aan te vragen via een online visumbureau zoals VisumBuitenland. Hier kunt u gewoon met uw bankpas betalen, is het aanvraagformulier volledig in het Nederlands beschikbaar en wordt uw aanvraag gecontroleerd op veelgemaakte fouten. Het ESTA kunt u na goedkeuring downloaden. Voor deze service betaalt u iets meer dan wanneer u het ESTA via de officiële website aanvraagt, maar hierdoor is de kans wel groter dat uw visumaanvraag goed en nauwkeurig aangeleverd wordt waardoor uw kans op de goedkeuring van uw ESTA aanzienlijk groter is.

Reizen met minderjarige kinderen

Reist u als een ouder met minderjarige kinderen? In de basis dient de andere ouder toestemming te geven voor het aanvragen van een paspoort, dit zou voldoende moeten zijn. Echter bij twijfel kunt u zorgen voor een kopie paspoort van de andere ouder met daarbij een ondertekende verklaring dat deze geen bezwaar heeft tegen het reizen van de kinderen. Reist u met een kind naar het buitenland waarover u gezamenlijk het gezag heeft of waarover u geen gezag heeft? Gebruik dan het formulier van de rijksoverheid om aan te tonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben om met het kind naar het buitenland te reizen. Kinderen die een eigen paspoort hebben kunnen in hun uiterlijk erg veranderen, vooral als het paspoort verstrekt is toen het kind erg jong was. Voor kinderen onder de 18 jaar zult u eens per 5 jaar een nieuw paspoort moeten aanvragen. Dit is nodig omdat een kindergezicht in relatief korte tijd kan veranderen.

paspoort Amerika

Disclaimer

Let op: Houd er rekening mee dat mee dat deze regels aan verandering onderhevig zijn. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor voor het bezit van een juist reisdocument. Bij twijfel kunt u contact opnemen met de Amerikaanse Ambassade.Paspoort Amerika – Aan welke eisen moet mijn paspoort voldoen?

Leestijd: 5 min