Springfield, MO is de derde grootste stad in Missouri met een inwonersaantal van ongeveer 170.000 mensen. De stad maakt onderdeel uit van de Springfield – Branson Metropolitan area.

Springfield staat ook wel bekend als de plaats waar Route 66 begon en haar bijnaam is Queen City of the Ozarks. Het is niet helemaal duidelijk hoe de naam is ontstaan en er bestaan verschillende theorieën. De meest geaccepteerde uitleg is dat migranten uit Springfield, Massachusetts zich vestigde in deze area en besloten het dan ook maar zo te noemen.  Een ander verhaal wat rondgaat, gaat over James Wilson die vroeger in Springfield, Massachusetts woonde en zich in deze regio wilde vestigen. Hij zou gratis whisky geven aan iedereen die voor deze naam zou stemmen. Ook doet er een verhaal de ronde dat de naam is ontstaan door het feit dat er onderaan de heuvels van Springfield een natuurlijke waterbron is en bovenaan de heuvels velden waren.

De stad ligt in wat men de Springfield Plateau of the Ozarks noemt. Een bos- en water rijk gebied in het zuidwesten van de staat Missouri.  En alhoewel de stad merendeel vlak is zijn er aan de oost, zuid en noordkant golvende heuvels en kliffen te vinden. Springfield is omgeven door veel bebossing, natuurlijke waterbronnen, rivieren en grote velden met lage bebossing. Naar het zuiden toe (richting Branson, MO) zie je meer en meer heuvels, kliffen en bergachtig gebied ontstaan. De wateren om Springfield heen zijn doorgaans goed van kwaliteit en heerlijk om te zwemmen en/of te varen. Een aantal meren om de stad heen zijn Table Rock Lake, Stockton Lake, Lake Springfield, Pomme de Terre Lake, Fellows Lake en McDaniel Lake.

Springfield - Missouri

Weersomstandigheden

Er zijn vier weerseizoenen en de stad ligt op de noordelijke grens van het humid subtropical climate. Dientengevolge is de luchtvochtigheid extreem hoog, met name naar het einde van de zomer toe. Met name de laatste jaren zijn de zomers lang en heet. Lokale mensen omschrijven het weer als onvoorspelbaar. Een veel gezegde term in Springfield is “If you don’t like the weather, just wait a minute and it will change”. Ook wordt de regio bestempeld als een van Amerika’s wildste weer steden. Het ene moment kan het erg warm zijn om vervolgens een dag later te sneeuwen. In de winter kan er sprake zijn van sneeuw- en ijsstormen, grillige weersomstandigheden en extreem lage temperaturen. In de zomer kunnen er ferme onweersbuien zijn en flinke hagel vallen. Daarnaast bestaat er (door het heuvelachtige landschap) relatief veel overstromingsgevaar. En aangezien Springfield onderdeel uitmaakt van Tornado Alley bestaat het gevaar van tornado’s altijd maar vooral gedurende de maanden april, mei en juni. De grootste kans op extreme tornado’s bestaat in de lente. Toeristen en zo ook lokale bewoners wordt aangeraden altijd het weer goed op de voet te volgen.

Tussen 1950 en 2010 heeft Springfield met 74 tornado’s te maken gekregen. In dezelfde periode waren er 4,895 extreme weather events. Inbegrepen in dit getal zijn 2176 (extremere) hagelstormen, veertien ijsstormen, 854 overstromingen, 1731 (extreme) onweersbuien, vier extremere vries periodes en 23 winterse stormen. Met andere woorden, het is niet ondenkbaar dat je met dergelijke extreme omstandigheden kunt worden geconfronteerd.

Economie

De economie is gebaseerd op met name gezondheidszorg, fabrieken, Retail, onderwijs en toerisme. Met meer dan 6000 hotelkamers is het doorgaans geen probleem om een slaapplek te vinden in Springfield. Jaarlijks zijn er zo’n drie miljoen mensen voor een dagtrip en/of om er minimaal 1 nacht te slapen. Het welbekende Bass Pro Shops, O’Reilly Auto Parts, Positronic en de John Q Hammons hotels hebben hun hoofdkantoor in Springfield.

De twee grootste werkgevers in Springfield zijn Mercy Health System en Cox Health. Ze worden op afstand gevolgd door Wal-Mart, Springfield openbare scholen, Missouri State University en Bass Pro Shops. Het enige door de National Park Service beheerde park is Wilson’s Creek National Battlefield. Verder is Springfield de basis voor de Springfield Cardinals baseball club.

Centrum

Zoals in veel grotere steden het geval is is ook Springfield haar centrum aan het opknappen door middel van het slopen van oude gebouwen die plaats maken voor nieuwe bedrijvigheid, cafés, restaurants en area’s voor vertier.  Daarnaast is het centrum thuisbasis voor het Springfield ballet, arts council en de opera. Iedere eerste vrijdag van de maand zijn er art festivals in het centrum van Springfield. Een aparte curiositeit is de populariteit en historie van de “cashew chicken”. Een Chinese maaltijd die je overal in Springfield kunt vinden. Daarnaast zijn vrijwel alle keten restaurants wel te vinden. Outback, Ihop, Longhorn, TGI, Applebee’s en ga zo maar door. Een unieke restaurantervaring kun je vinden in het nabijgelegen Ozark, te weten Lamberts Cafe. Ook de alom bekende Bass Pro Shops vindt haar oorsprong in Springfield.

Springfield - Missouri - Bass Pro Shop

Bereikbaarheid

Springfield is goed bereikbaar doormiddel van een aantal snelwegen die de stad binnenkomen:  Interstate 44 die St. Louis, MO en Tulsa, Oklahoma met elkaar verbinden. Daarnaast gaan er een aantal grotere wegen dwars door Springfield heen. Te weten US Route 60, 65 en 160. Belangrijke verbindingen en doorgaande wegen in Springfield zijn Glenstone Avenue, Sunshine Street, National Avenue, Division Street, Campbell Avenue, Battlefield Road, Republic Road, Kansas Expressway en Chestnut Expressway.

Bezienswaardigheden

Toeristen kunnen zich vermaken met verscheidene musea en andere interessante venues: Air & Military Museum of the Ozarks, American Civil War Library, Battle of Springfield Driving Tour, Commercial Street Historic District, The Creamery Arts Center, Dickerson Park Zoo, History Museum on the Square, Missouri Institute of Natural Science, Springfield Arts Museum, Trails of Tears National Historic Trail, US Route 66 marker, Wonders of Wildlife Museum & Aquarium.

Foto’s Springfield Missouri

Meer foto’s Springfield

Wij maakten ook een aantal foto’s met een drone van de Springfield Area! Bekijken? Klik dan op onderstaande link!

Springfield, Missouri vanuit de lucht! Springfield – Missouri – De oorsprong van Route 66

Leestijd: 6 min