The Michigan Daily: De journalistiek heeft het zwaar. Kranten verdwijnen en steden komen zonder dagelijks nieuws te zitten. In Amerika springen veel studenten in dat gat. Zo ook in Ann Arbor, Michigan. Daar verschijnt dagelijks een digitale krant die de stad voorziet van nieuws. Drie studenten hebben de leiding over deze krant: Claire Hao (Editor-in-Chief), Jack Grieve (Digital Managing Editor) en Brittany Bowman (Managing Editor).


De krantenredactie zelf bestaat uit zo’n 350-400 studenten die verdeeld zijn over 14 katernen van de krant. De krant werd in 1890 opgericht als studentenkrant voor de universiteit maar is nu dus uitgegroeid naar een krant die stad voorziet van nieuws. Alle functies op de redactie worden bekleed door studenten. Sinds december is de krant gewisseld van hoofdredacteur. Claire Hao, geboren en getogen in Michigan begon in haar ‘freshman year’ al te werken voor de krant en mag zich na een lange campagne een jaar lang hoofdredacteur van de Michigan Daily noemen.

“De verkiezing voor deze positie is zeer intens”, legt Hao uit. “Samen met Jack Grieve, die nu de functie van Digital Managing Editor gaat bekleden, streed ik om de functie van hoofdredacteur. De afgelopen maanden heb ik mijn doelen en ideeën voor de krant gepresenteerd en met veel redacteuren (virtueel) gepraat om mijn gedachtes toe te lichten.”

Samen met Jack Grieve proberen ze zowel online als in de krant het nieuws naar de mensen te brengen. “Dat is echt een van de leukste dingen aan de Daily. We zijn geen gewone studentenkrant maar brengen het nieuws echt naar de inwoners van Ann Arbor.” Als Digital Managing Editor zal Grieve zich vooral bezig houden met de website van de krant.

Michigan Daily

Editor-in-Chief

De race om het hoofdredacteurschap werd afgesloten met een ondervraging die zo’n 5 à 6 uur duurde. “Normaal gesproken doen we dat altijd op de redactie maar door corona kon dat niet doorgaan”, legt Hao uit.” Daarom hielden we een ZOOM-sessie. Van alle katernen mochten redacteuren vragen stellen aan de kandidaten om te zien of zij de krant echt door en door kenden. Daarna werd er gestemd.” Het was voor het eerst in 5 jaar dat er meer dan één kandidaat solliciteerde voor de functie.

Jack heeft er ook geen moeite mee dat het hoofdredacteurschap aan hem voorbij ging. “Het was erg radicaal van mij om me ook kandidaat te stellen als hoofdredacteur. Claire was daarvoor al een news editor en dat zijn hoofdredacteuren vaak geweest. Ik als redacteur van de digitale redactie wilde daar graag verandering in brengen maar heb altijd gezegd dat Claire een fantastische hoofdredacteur zou zijn.”

Grieve is dan ook erg blij met de functie die hij nu heeft. “Ik vind het een eer dat Claire mij deze functie heeft gegeven en dat de digitale afdeling nu ook een belangrijk deel uit maakt van de Daily.”

Gegroeid door corona

Het online gedeelte van de krant groeide explosief door de corona-tijd. “Onze digitale afdeling is sowieso de toekomst”, vertelt Claire Hao “Maar tijdens de corona-tijd verdubbelde de maandelijkse pageviews van onze website.” Veel van die pageviews komen van een vaste kring van lezers van de krant maar er kwamen ook veel nieuwe bij.

“Wij schrijven natuurlijk veel over onze universiteit en de sportteams. Daarnaast brengen wij ook nieuws uit onze stad over verschillende onderwerpen. Ook produceren wij podcasts.” In die groep zitten ook veel donateurs en lokale ondernemers plaatsen advertenties op de site en in de krant. Op die manier weet de krant de crisissen te overleven, waar andere media dat niet kunnen.

De dag voor veel van de verslaggevers, eind- en hoofdredacteur begint rond 17.00 uur nadat de colleges zijn afgelopen. “De deadline voor de verslaggevers is zeker nu in corona-tijd rond 17.00 uur. Daarna moeten we de krant nog vormgeven en alle artikelen controleren. Dan gaat het van de senior editors naar de managing editors en dan komt het op mijn bureau terecht.”

De studenten doen het echt naast hun studie. Brittany Bowman – Managing Editor – volgt zelfs twee hoofdvakken (Neurowetenschappen en Engels) naast haar werk voor de Daily. “Het is zeker een pittige taak, ik moet maar eens afwachten hoe het komend jaar gaat. Als Managing Editor werk ik elke avond (van 18.00 uur tot de krant klaar is). En dat moet ik zien te balanceren met mijn ‘majors’ Neurowetenschappen en Engels, twee totaal verschillende gebieden.”

De studenten zijn soms tot ’s nachts bezig om de krant helemaal rond te krijgen.

Financiële steun

De krant wordt ook ondersteund door de universiteit van Michigan. (Volgens berichtgeving van de NY Times gaat dit om een gift van 4,5 miljoen euro vanuit de universiteit.) Daarnaast zijn er dan ook nog donateurs en adverteerders die de krant overeind weten te houden.

“Wij hebben als krant een unieke situatie. Door de steun die wij krijgen van onder andere onze universiteit kunnen we de producties maken die we graag willen en die we belangrijk vinden,” zegt Claire Hao. “Ons hoofddoel is niet om er geld aan te verdienen maar echt het bedrijven van de journalistiek en mensen te informeren.”

Eerste stad die dagelijkse krant verloor

De Ann Arbor News, dat onderdeel uit maakte Booth Newspapers (waar meer kranten onder vallen) verzorgde tot 2009 het dagelijkse nieuws in Ann Arbor. Maar door financiële moeilijkheden stapte zij na 174 jaar over naar twee print edities per week en dagelijks nieuws online. Ook de Ann Arbor Chronicle, een online krant, stopte. (September 2014) Ann Arbor wordt gezien als de eerste stad – van welk formaat dan ook –  in de VS die haar dagelijks krant verloor.

Sinds 2009 zorgt de Michigan Daily dus voor een dagelijkse krant (digitaal) en een wekelijkse print variant. De studenten zijn onafhankelijk van de universiteit. “Omdat de krant wordt gemaakt door studenten en er geen docenten of volwassenen bij komen kijken kunnen wij onze blik op het nieuws geven en zijn wij niet het doorgeef luik van de universiteit,” aldus Claire Hao.

De toekomst van de Michigan Daily

Het komende jaar tijdens haar termijn als hoofdredacteur wil Hao een hoop gaan veranderen bij de Michigan Daily. “Ik ben een vrouw van kleur die de hoofdredacteur is van de Daily, dat is – zover ik weet – nog maar zelden voorgekomen bij onze krant. Ook onze redactie kan nog wel wat gevarieerder. We hebben een katern “Michigan in Color” dat geschreven wordt door en voor afro-Amerikanen. Maar toen wij een onderzoek hielden op onze redactie bleek het overgrote deel toch ook man, blank, hetero en van rijke afkomst te zijn. Dat wil ik gaan veranderen.”

Die inclusie vinden ook Jack en Brittany belangrijk. “We hebben een Accesibility en Inclusivity team op de redactie. En de naam zegt natuurlijk al wat dat inhoudt. Het is voor Claire Brittany en mij een grote een belangrijk onderdeel en daar ligt ook onze focus op.”

De krant vormt voor veel studenten ook gelijk de journalistieke opleiding die de school kan bieden. “Wij kunnen als hoofdvak op de universiteit geen journalistiek kiezen. Die studierichting biedt onze school niet aan, de Daily is onze journalistieke opleiding.”

Echt bezig zijn journalistieke werkzaamheden vindt Brittany Bowman ook een van de leukste onderdelen van de Daily. “De connectie die je hebt met Ann Arbor en hoe ‘close’ onze redactie is maakt het werk erg leuk. Ik voel me ook een beetje een moeder als ik op de redactie ben. Als Managing Editor, ook al ben ik dat nog maar zo kort, overzie ik veel mensen en hun werk. Iedereen levert echt fantastisch werk en ik ben gevleid dat ik zo ver kon komen terwijl ik begon als eindredacteur van de sportafdeling.”

De Michigan Daily stond aan de basis bij een aantal alumni van de school die nu grote namen in de journalistiek vormen. Maar liefst 7 Pulitzer Price winnaars zijn begonnen bij de Daily. “Zij vormen ook zeker een bron van inspiratie voor ons. Veel alumni hebben nog steeds contact met ons. Een van de Pulitzer winnaars heeft zelfs bijna wekelijks contact met ons.”De krant zal, als het aan de redactie van nu ligt, nooit volledig digitaal gaan. “Het klinkt misschien gek dat wij als jongeren ons vastklampen aan de papieren variant,” vertelt Claire Hao. “Maar een papieren krant heeft iets magisch en romantisch, dat willen wij zeker in leven houden.”

Liam Toll

Liam Toll

Medewerker Politiek

Geïnfecteerd met het Amerikavirus door zijn vader Antal Toll, tevens columnist voor USA4ALL, interesseert Liam zich in alles wat met de Verenigde Staten te maken heeft. Van Amerikaanse politiek tot sport en van geschiedenis tot reizen. Liam is freelance journalist en student aan de Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Dat alles bij hem om Amerika draait is ook te zien aan zijn sport, Liam is honkballer en speelt daarbij meerdere posities. In 2018 ging hij voor het eerst naar Amerika, samen met zijn vader liep hij toen rond in New York City. Een jaar later is daar een trip naar St. Louis, MO voor zijn studie journalistiek, waar nog een productie uit voort vloeide, bijgekomen. Liam ambieert een toekomst als correspondent in de Verenigde Staten.Een studentenkrant als enige dagelijkse krant; The Michigan Daily

Leestijd: 7 min