Beginnersfout

De door beginners meest gemaakte planningsfout bij een Amerika vakantie is dat men zich verkijkt op de afstanden en de grootte van de parken. Men wil teveel in een te korte tijd. Het gevolg is een route waarbij men overal is geweest, maar geen tijd had om iets te ondernemen. Ok, u gaat dus voor het eerst naar Amerika op vakantie, Super! Het plannen van een route vergt nogal wat know how van de afstanden.

Het plannen van een route

Efteling

We nemen als voorbeeld de “Efteling” voorbeeld…

Stel: Je gaat een dagje met kinderen naar attractiepark de Efteling. Leuk……. Toch? Hoe zouden de kinderen het vinden als je, door tijdgebrek, die dag niet verder zou komen dan de parkeerplaats van de Efteling? Je kan je voorstellen dat zij op ze zachts gezegd niet blij zullen zijn op de achterbank, omdat ze het park en de attracties in willen. Maar ….. Dat kan niet, want je komt uit Groningen, de autoreis duurde te lang en je moet ook weer helemaal terug naar Groningen. Dus blijft het bij een blik op de attracties vanaf de parkeerplaats, een snelle foto voor de ingang en dan vlug-vlug terug naar Groningen.

Alleen al de staat Texas behelst al een groot deel van het westen van Europa!

Belachelijk voorbeeld? Nee, helaas. In reisschema’s van Amerika reizen op ons USA4ALL forum zie je iets soortgelijks regelmatig terug. Men rijdt van plaats A naar nationaal park B, de afstand en rijtijd vallen tegen, dus helaas die dag geen tijd meer voor park B. De volgende ochtend staat bovendien een nieuwe lange rit naar park C op het programma en aangekomen bij park C herhaalt zich het hele verhaal. Het bekijken en zeker het iets ondernemen in de parken schiet er in dit soort route-schema’s, net als bij het Efteling voorbeeld, helemaal bij in. De steden en de nationale parken op je route-planning zijn in dergelijke schema’s niet meer dan “stempelposten” in een soort van autorally.

Het plannen van een route - Texas - jumpstory-download20200913-160830

Europees perspectief

Als de de afstanden die je gaat rijden in Europees perspectief plaats dan begrijp je misschien waarom:

LA – San Francisco via Hwy 1 is 720 km,dat is van Arnhem naar München.
San Francisco – Las Vegas (via Yosemite, Sequoia en Death Valley) is 1350 km, dat is van Eindhoven naar Lloret de Mar in Spanje.
Grand Canyon – Los Angeles is bijna 800 km, dat is van Middelburg naar Berlijn.

 

Planningtips

Gun jezelf, als je naar een stad of een nationaal park rijdt, de tijd om iets van de stad of het park te zien en er iets te ondernemen. Informeer jezelf over de grootte, de bezienswaardigheden en de te ondernemen activiteiten van de nationale parken die je wil bezoeken. Voor de meesten is een middag en een avond genoeg om relatief kleinere parken zoals Bryce Canyon te bezoeken. Bij een echt groot park als Yellowstone, waar de rondweg door het park al bijna 300 km lang is, moet je toch minstens op 3 dagen rekenen.

Gebruik tevens Google Maps bij het berekenen van de afstanden en rijtijden tussen de plaatsen en/of parken van je route. Je krijgt dan een idee van de afstanden die je in het grote Amerika gaat overbruggen. Let op: Google rijtijden zijn excl. rust, plas, lunchpauzes en fotostops. Reken bij langere rijdagen gerust 2 uur extra voor dit soort stops.  Wil je een andere routeplanner gebruiken dan Google? Lees dan ook het artikel het maken van een route kaartje.

Op ons forum hebben we een aantal voorbeeldroutes geplaatst in dit subforum zijn afstanden en rijtijden al ingevuld. Om deze te kunnen lezen dient u overigens wel een account aan te maken op het Amerika forum. In de artikelen onder de voorbeeldroutes vind bovendien een schat aan informatie over bezienswaardigheden en activiteiten. De voorbeeldroutes gaan uit van gemiddelde tijdsbestedingen in de parken en steden en gemiddelde interesses. Uiteraard zijn deze routes ter inspiratie daar liefhebbers van steden de tijd in de steden onvoldoende vinden en wandelfanaten zullen meer tijd voor bepaalde parken willen.

Met dank aan Cees A.Amerika vakantie – Het plannen van een route

Leestijd: 4 min