Je hebt hard gespaard voor een trip naar de City that never sleeps. Laten wij er dan ook voor zorgen dat je met onderstaande tips behoed blijft voor tourist traps en oplichting in New York. Ja, want ook in the Big Apple zijn oplichters actief. Een aantal van de oplichting (of geld af handig makende) trucs zijn ook van toepassing in andere grote Amerikaanse steden.

Uiteraard kunt u ook op (te) dure attracties geld besparen. In ons artikel Wat kost New York City geven wij ook enkele tips hier over! Lees onderstaande dus goed door als u uw verdiende centen goed wilt besteden in de Verenigde Staten.

 

Brooklyn Bridge

Foto: W . van Eis

Tourist traps en oplichting in New York

Bespaartip: Empire State Building

Niet echt een tourist trap, maar deze tip kan je veel geld besparen. Het Empire State Building is een 381 meter hoge wolkenkrabber in New York. In 2016 was het het op twee na hoogste gebouw van de stad en stond het vijfde op de lijst van hoogste gebouwen van de Verenigde Staten. Het gebouw staat op vele ‘to do’ lijstje voor een bezoek aan New York. Entree voor het Empire State Building bedraagt $44, – p.p. (2022), dat is al een flinke aanslag op uw vakantie budget.

Wist u dat u ook een prachtig uitzicht op het Empire State Building en de Brooklyn Skyline kan hebben, maar dan gratis? Ga, op weekdagen tussen 14:00 en 17:00 uur, naar de beroemde Rooftop bar aan 230 5th avenue, misschien kunt u nog een mooie zonsondergang meepakken. Gratis!

Wilt u toch het Empire State Building bezoeken en op voorhand tickets bestellen, klik dan hier: tickets bestellen voor het Empire State Building

Bespaartip: Het Vrijheidsbeeld

Er worden dure tours aangeboden aan toeristen, het kan veel goedkoper! Statue of Liberty of te wel Het Vrijheidsbeeld wat symbool staat voor het welkom heten van iedereen, zoals terugkerende Amerikanen, immigranten en gasten. Het is een geschenk van Frankrijk, als teken van vriendschap en ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring. Als u het beeld niet wilt bezoeken op Liberty Island, maar genoegen neemt met een mooi zicht vanaf het water, boek dan niet een van de dure tours, maar neem de Staten Island Ferry vanaf battery park, gratis!

Zorg dat u aan de rechterkant van de boot gaat zitten, dan vaart u binnen ‘no time’ langs dit wereldberoemde standbeeld. Let op: U dient de boot te verlaten en opnieuw te boarden. Zorg bij de terugreis dat u een plekje heeft aan de voorkant van de boot. U krijgt er een mooi uitzicht op de skyline van New York bij cadeau, gratis!

Wilt u toch het Liberty island bezoeken en het Vrijheidsbeeld van dichtbij bekijken, klik dan hier: tickets bestellen voor het Vrijheidsbeeld.

Tourist traps en oplichting in New York

Uitzicht op Skyline New York vanaf Staten Island Ferry | Foto: W . van Eis

 

Times Square

Times Square kan behoorlijk overweldigend zijn. Je hebt het gevoel er al eens geweest te zijn. Alle reclameborden, de mensen, het herkenbare, de drukte, je hebt het allemaal al eens gezien. Misschien niet in het echt, maar zeker in een van de honderden filmfragmenten die op dit plein zijn opgenomen. Je moet hier ooit geweest zijn. Wij raden aan om hier in de avond een bezoekje aan te brengen.

Loop voorbij de Superhelden en nep Mickey Mouse’s op Times Square, ga niet met ze op de foto. Zij zullen u onherroepelijk op een dwingende manier om een vergoeding vragen. Zelfs als u maar even met de camera naar hen wijst proberen zij uw dollars af te troggelen. Mocht je de Naked Cowboy (of Cowgirl) tegen het lijf lopen, die is uniek in zijn soort en een foto waard. Houdt er rekening mee dat hij of zij ook voor een tip werken.

Op Times Square wordt je doodgegooid met toeristenwinkels. Bedenk dat $25 geen uitzondering is voor een ‘Souvenir” T-shirt, bedenk dat je vaak eenzelfde shirt vaak veel goedkoper kan verkrijgen in bijvoorbeeld Chinatown!

Hoe leuk en gezellig misschien ze ook zijn: Vermijd de keten-restaurants op Times Square. Het eten is er zeker niet altijd slecht, echter u betaalt de hoofdprijs. Duik eens een zijstraat in en schuif aan bij een tafeltje in een lokaal restaurant. Wedden dat u voor veel minder geld enorm lekker kunt eten? Houdt u van Mexicaans? Probeer dan een Los Tacos No. 1 , nabij Times Square (229 West 43rd Street).

“Gratis” Cd’s

In New York lopen zogenaamde “Wannabee” rappers, die hun Cd’s aan de man proberen te brengen. Dit doen ze op een vrij agressieve manier. Zodra je de CD hebt aangenomen zullen zij je om een vergoeding of donatie vragen. Doe dit niet, geef de CD terug (of beter, niet aannemen!) en loop weg. De is een bekende oplichtings-truc: Vaak zijn de Cd’s leeg of bevatten een (1) nummer. Geef dan liever enkele dollars aan een straatartiest, die niet agressief uw geld af handen probeert te maken.

Trein en busstations

Hier loopt u de mogelijkheid benaderd te worden door een “willekeurig” persoon, die u wellicht om een paar dollars vraagt voor de bijvoorbeeld de bus naar upstate New York. Geloof het of niet, maar deze mensen pakken helemaal niet de bus, ze doen dit met grote regelmaat bij toeristen, elke dag weer.

Als iemand tegen u aanloopt en laten daarbij een fles ‘alcohol’ vallen of iets dergelijks, dan bent u zojuist slachtoffer geworden van andermaal een oplichtings-truc. Ze zullen zeggen dat u hen geld schuldig bent. $40, $60, – en dat u beter maar meteen geld kunt gaan pinnen. Loop weg! Als de bewuste persoon u volgt, draai u dan om en zeg dan “Okay, let’s go to the police”. Dit schrikt de oplichters af en ze zullen gegarandeerd weglopen.

Central park

Central Park is een groot stadspark op het eiland Manhattan in de stad New York. Het is het bekendste park van New York en wellicht zelfs van de Verenigde Staten. Central Park komt veelvuldig voor in films en televisieprogramma’s. Met zo’n 25 miljoen bezoekers per jaar is het park het meest bezochte park in de Verenigde Staten. Hier moet je heen! Maar laat de fietstaxi’s etc. links liggen. Deze rekenen al gauw $5, – per minuut. Bedenk dat 30 minuten Central Park rondfietsen al gauw $150, – kost! Daar kunt u met vier personen van uit eten! De paard en wagens die u al snel ziet staan rekenen al gauw $15, – voor een kwartier. Voor $12,- kunt u voor de hele dag een fiets (Citi bike) huren! Nog een stuk sportiever ook!

New York - Central Park - Sneeuw

Foto: W . van Eis


 

Vliegvelden

Kijk uit met Taxi’s op de vliegvelden in New York en vooral mensen die een Taxi aanbieden zodra je de aankomsthal inloopt. Dit zijn zogenaamde ‘snorders’ en rekenen wat ze willen voor een rit naar het centrum van Manhattan. Zoek een officiële taxistandplaats en u weet van te voren waar u aan toe bent. Dit geldt ook voor mensen die een ‘Uber’ aanbieden of een bord ophouden met de tekst Uber. Uber werkt alleen maar via de Uber APP. Dus iedereen die het ter plaatste aanbiedt is geen officiële Uber chauffeur. Wilt u meer Apps ontdekken die handig voor uw verblijf in Amerika, klik dan hier: handige Apps voor in de Verenigde Staten.

Tot slot

Bovenstaande kan u doen vermoeden dat u constant op uw hoede moet zijn. Zoals eerder benoemd zijn aantal van de oplichting (of geld af handig makende) trucs zijn ook van toepassing in andere grote Amerikaanse steden, laat uw verblijf in New York hier niet door beïnvloeden, New York is fantastisch, u gaat een geweldig verblijf hebben. Gebruik uw gezonde verstand en uw dollars vliegen niet onnodig uw zak uit!


Tourist traps en oplichting in New York!

Leestijd: 9 min