Geld Verenigde Staten

De dollar is de nationale munt van de Verenigde Staten (US $). Deze is verdeeld in honderd dollarcenten, ook wel cents of pennies genoemd. Tevens zijn de volgende muntsoorten in gebruik : nickel (5 cent), dime (10 cent), quarter (25 cent), half dollar (50 cent) en dollar (100 cent). De (Kennedy) half dollar en (Susan Anthony) dollar-munten komt u nog maar zelden tegen in het betalingsverkeer.

Dollar - Geld Verenigde Staten

Op vakantie in de Verenigde Staten heeft u geld nodig en afhankelijk van de duur van uw vakantie en uw wensen kan dat aardig wat zijn. Er zijn een aantal mogelijkheden om al uw aankopen e.d. te voldoen:

A: Contant

B: Creditcard

C: Pinpas (De Europas of Wereldpas genaamd met Cirrus logo)

Het is af te raden om hoge bedragen in contanten mee te nemen op reis. Stel u voor dat u uw geld verliest of uw aantrekkelijke dikke portemonnee wordt het doelwit van dieven. Bovendien zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om aan contact geld te komen in de Verenigde Staten. Een aantal tips hieronder moeten ervoor zorgen dat u zonder zorgen op vakantie kunt en dat als het al eens een keer tegen zou vallen er nog oplossingen zijn.

Creditcard

Het meest gebruikte betaalmiddel in de VS is de Creditcard. Amerikanen zijn er verzot op en de meeste hebben zo’n dingetje in de broekzak. Vrijwel overal waar men binnenkomt kan worden betaald met een Creditcard. De supermarkt, het motel/hotel, benzinepomp, andere winkels etc. etc. hebben eigenlijk allemaal de mogelijkheid tot het gebruik van een Creditcard. Voordelen zijn legio: u heeft altijd financiële middelen op zak zonder daadwerkelijk geld bij te hebben, als de kaart gestolen wordt kunt u hem direct laten blokkeren tegen misbruik, en in veel gevallen zult u binnen een paar dagen een vervangende Creditcard op uw vakantie adres kunnen ontvangen. In sommige gevallen zijn aankopen verzekerd voor een periode van drie maanden (deze service biedt niet iedere Creditcard maatschappij). U betaalt uw rekening gewoon via uw reguliere bankrekening maandelijks achteraf, u kunt zonder problemen een auto huren waarvoor een borgstelling moet achterblijven etc. etc.

Let echter wel op, het kan zijn dat uw bank kosten rekent per betaling, ga dit vooraf na, anders kan het in het geval van kleine uitgaven lonen om contant te betalen. Controleer ook voor vertrek of uw limiet (dag-/week-/maandlimiet) voldoende is en laat deze bij twijfel ophogen. Houd bij de bepaling van uw limiet rekening met het feit dat bepaalde borgsommen reeds van uw limiet gehaald worden als ware het dat u dit reeds heeft uitgegeven. Deze borgsommen worden pas weer teruggestort op uw Creditcard bij beëindiging van de huurperiode.

Het komt niet vaak meer voor, maar het is ook mogelijk dat men een inprint van uw creditcard op een sales slip maakt ten behoeve van de borg. Let hierbij op dat als u borg terug krijgt dat de slip waarop de inprint is gemaakt wordt vernietigd, immers staat uw handtekening hier reeds op! Vaak biedt men u ook de gelegenheid om met uw Creditcard contant geld op te nemen bij banken of de geldautomaten (ATM’s). Echter hiervoor moet u in veel gevallen weer extra voor betalen.

Geld opnemen

Verder kunt u, als u in het bezit bent van een pinpas met Cirrus en/of Maestro logo geld opnemen bij vrijwel alle ATM’s. (automatic teller machine) Een ATM staat vaak in de wat betere supermarkten en soms in benzinestations. Uiteraard zijn ze ook bij banken te vinden. Ofwel zoals wij ze kennen: in de muur, of als zogenaamde drive thru waar u de auto geeneens uit hoeft. Het raam openen en de kaart in de sleuf is voldoende. Soms wordt om een 5 of 6 cijferige pincode gevraagd, u geeft echter toch uw 4 cijferige pincode in, en bevestigt deze.

Let op dat u bij veel banken eerst uw bankpas op werelddekking moet zetten, anders zal deze niet werken in de Verenigde Staten. Informeer hiervoor bij uw eigen bank! 

Bij sommige geldautomaten moet u een kleine vergoeding betalen voor een opname. U moet dan denken aan plus minus twee dollar. Indien u een vergoeding moet betalen wordt dat vooraf aan u kenbaar gemaakt en zal u gevraagd worden of u akkoord bent met deze kosten. Als u niet akkoord bent zal de transactie kosteloos beëindigd worden. Ook kunt u met uw pinpas met Maestro logo ook betalingen verrichten bij betaalautomaten. Let op: bij sommige automaten wordt er gevraagd of u nog een transactie wilt doen. Kies dan voor nee. Loopt u weg zonder hier een keuze te hebben gemaakt dan loopt u het risico dat, indien er iemand na u komt, deze geld van uw rekening kan halen.

Alternatief

Indien u niet over een Creditcard of een pinpas beschikt is nog een alternatief; contant geld. Contant geld is handig om op zak te hebben voor de gevallen waarin een creditcard niet voorziet. Ondanks de populariteit van deze kaart is niet overal een creditcard betaling mogelijk. Het is dus aan te bevelen dat u bijvoorbeeld tweehonderd dollar op zak heeft voor die gevallen. Papieren geld is er in Amerika in 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 dollarbiljetten. Het meest geaccepteerd zijn de 1, 5, 10, 20 en 50 dollarbiljetten. Een twee dollar biljet komt u haast nooit tegen. Deze zijn gewild bij verzamelaars.

Met een 100 dollarbiljet zien ze u niet graag komen en in sommige gevallen worden die zelfs geweigerd door de winkelier, vooral in de nachtelijke uren. U vindt vaak bij de ingang van de winkel een bordje met de tekst: No 100 dollar bills accepted. Wel moet u goed in de gaten houden dat al het papiergeld in Amerika hetzelfde formaat heeft. Het enige wat afwijkt zijn de bedragen die er op staan en de koppen. Het mogelijk om op Schiphol achter de douane bij de ABN AMRO bank uit de geldautomaat dollars te pinnen. Hier betaalt u wel commissie over. Dit kan handig zijn omdat bij de meeste banken vaak dollars alleen nog maar op bestelling te verkrijgen zijn.

Het Amerikaanse geld is niet mooi, elk biljet heeft dezelfde kleuren, elk biljet heeft dezelfde afmeting ongeacht waarde. De Amerikaanse dollar is een wereldwijd betaalmiddel. In vrijwel elk land ter wereld is de Dollar een geaccepteerd betaalmiddel (in het handelsverkeer).

Feiten

Hieronder treft u enkele afbeeldingen van Amerikaans geld aan en een opsomming van wat feiten:

  • Elke dag worden er in Amerika 37 miljoen nieuwe bankbiljetten gedrukt!

  • 95% Van deze nieuwe biljetten zijn ter vervanging van oude !

  • Het eerste papieren Amerikaanse geld werd gedrukt in 1861.

  • Een bankbiljet weegt ongeveer 1 gram.

  • Per dag wordt ongeveer 18 ton inkt gebruikt.

  • Sinds 1969 is het honderd dollar biljet de hoogste waarde in omloop.

  • Sinds 2003 is er een nieuwe “lijn” dollar biljetten, er gaan meer kleuren gebruikt worden. Hieronder ziet u het nieuwste 100 dollar biljet.

 

Geld Verenigde Staten

 

Oude Biljetten

Onderstaande biljetten zijn officieel niet meer in omloop maar kunnen toch nog voorkomen in het betaalverkeer. De biljetten hebben ook nog hun aangegeven waarde. En toegegeven de kans is erg klein dat u ze nog ziet want de nog beschikbare biljetten zijn vrijwel zeker in bezit van verzamelaars.

 

klik hier voor meer informatie van de money factoryGeld en betalen in de Verenigde Staten

Leestijd: 6 min