New York (officieel The City of New York) is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika. Een stad met bijna 10 miljoen inwoners en vele gezichten en bezienswaardigheden. Het houdt niet op bij het Vrijheidsbeeld of het Empire State Building.  In dit artikel beschrijven we nog een verborgen juweeltje, High Line park.

High Line New York

High Line is een park in Manhattan in de wijk Chelsea. Het bevat een traject van een ongebruikte, verhoogde spoorweglijn. De spoorweg wordt niet meer gebruikt sinds de jaren ’80. Het viaduct begon in verval te raken en wilde planten overdekten al snel de sporen. Aanvankelijk stond het op de nominatie op te worden gesloopt.

Enkele sympathisanten hadden het idee opgevat op van de verlaten spoorweg een park te maken à la de Promenade Plantée in Parijs. De organisatie Friends of the High Line werd een feit en met een particulier geld en een subsidie van het stadsbestuur (50 miljoen dollar, 2004) kwam het project letterlijk en figuurlijk van de grond en is het nu een verhoogd groen park/boulevard.


Sinds 2011 is van Gansevoort Street tot West 30th Street het High Line park project afgerond. Daarmee is nu 1,6 kilometer van de High Line, door middel van van liften en trappen, voor voetgangers toegankelijk.

High Line New York

Je begeeft je drie verdiepingen van de drukke stad New York. The High Line is omgeven door laagbouw, daarmee heb je ook nog eens een prachtig uitzicht op de omgeving.   In het park zelf kom je oude stukken spoorweg tegen en hebben betonnen balken de vorm van sporen.  Als je de route volgt dan kom je automatisch langs en door gebouwen waar de treinen voorheen hun lading achterlieten.

Naast de  vele zitplaatsen (er zijn zelfs ligstoelen) zijn er een aantal trappen van waaruit je door een venster zicht hebt op het verkeer beneden op 10th Avenue. Een wandeling door het park is, wat je langs vele bloembedden en planten leidt, een aangename en een uitstekende mogelijkheid om even te ontsnappen aan het drukke New York. Uiteindelijk moet het park na een derde fase 2,33 kilometer lang worden.

Geschiedenis

De lijn stond aanvankelijk bekend als de West Side Line en werd in de jaren 1860 aangelegd in het westelijke deel van Manhattan. In de jaren dertig van de eeuw daarop was het verkeer dusdanig toegenomen dat de spoorweg een gevaar betekende voor de veiligheid. Ruim twee kilometer van het traject werd daarom op een negen meter hoog viaduct geplaatst. Daarmee was de High line geboren. De goederentreinen bezorgden hun waar tot aan in de warenhuizen in de Meatpacking, zoals dit hedendaags nog terug te zien is tijdens een wandeling op de High line. 

High Line New York

Meer informatie

 High Line – New York – Een ongebruikte, verhoogde spoorweglijn

Leestijd: 3 min