Diep verscholen in het adembenemende Yosemite National Park in Californië ontvouwt zich jaarlijks een betoverend schouwspel: de transformatie van Horsetail Fall in een Amerikaanse Firefall. Gedurende enkele weken in februari zorgt het spel van licht ervoor dat de waterval lijkt te veranderen in een stroom van gloeiende lava langs de bergwand. Een magisch schouwspel dat honderden bezoekers trekt en prachtige foto’s oplevert.


Wat dit natuurverschijnsel zo bijzonder maakt, is de unieke combinatie van zonlicht en de kenmerkende eigenschappen van Horsetail Fall. De waterval, gelegen in Yosemite National Park, ondergaat een metamorfose als de ondergaande zon een warme gloed werpt op het stromende water. Tijdens enkele weken in februari lijkt het alsof er geen water, maar vurige lava langs de bergwand naar beneden stort, een adembenemend schouwspel dat de horizon verlicht.

Firefall - Horseshoe fallGeen zon, maar brandende kolen

Het is interessant om te weten dat Yosemite ooit een andere vorm van “vuurval” kende. Van 1872 tot 1968 vond in de zomermaanden het Yosemite Firefall-ritueel plaats. Hierbij liet men hete, gloeiende kolen vanaf Glacier Point zo’n 900 meter naar beneden vallen, een adembenemende gloeiende waterval vanaf een afstand. Echter, in 1968 verbood de National Park Service dit ritueel, waarna het Glacier Point Hotel een jaar later afbrandde en nooit meer werd herbouwd.

Desondanks kunnen bezoekers onder specifieke natuurlijke omstandigheden nog steeds getuige zijn van een moderne interpretatie van de Firefall. De anders onopvallende Horsetail Fall wordt in februari soms prachtig verlicht door de ondergaande zon, waardoor het lijkt alsof de geest van de historische Firefall nog steeds in het park aanwezig is.

Betoverend

Het Yosemite National Park in Californië blijft een betoverende bestemming, waar de natuur telkens weer verrast en verwondert. Een bezoek aan de Horsetail Fall tijdens de betoverende “Firefall”-periode biedt niet alleen een onvergetelijk schouwspel maar ook de mogelijkheid om de geschiedenis van dit unieke park te ervaren.

Meer: 25 eigenaardige feiten over Californië die je nog niet wist!Yosemite’s natuurlijke firefall: Horsetail Fall betoverd door licht!

Leestijd: 3 min