Memorial Day is een Amerikaanse feest- en gedenkdag, gehouden op de laatste maandag in mei, waarop de gesneuvelde Amerikaanse militairen herdacht worden. Deze gedenkdag in Amerika kan je vergelijken met wat bij ons 04 mei is, dodenherdenking dus. Naar aanleiding van de gestorvenen in de Amerikaanse burgeroorlog (12 april 1861 tot 9 april 1865) werd deze herdenking ingesteld voor hen die vielen. In de loop der jaren herdenken de Amerikanen niet alleen de militairen die hun leven hebben gelaten in de burgeroorlog, maar alle gevallenen tijdens een van de militaire  operaties waar Amerika bij betrokken is geweest.

Memorial Day wordt ook wel gezien als het onofficiële begin van het zomerseizoen. Zo wordt de gedenkdag ook beschouwd als een feestdag. Amerikanen plannen met Memorial Day een weekend weg of gaan op bezoek bij vrienden of familie vanwege het lange weekend.  Dit kan enige congestie op snelwegen en op luchthavens veroorzaken.

Memorial Day

Memorial Day is een federale vakantie. Alle niet-essentiële regeringskantoren zijn gesloten, net als scholen, bedrijven en andere organisaties. De meeste openbaar vervoer organisaties hebben een aangepast schema.  Het is de gewoonte om de vlag halfstok te hangen vanaf zonsopkomst tot 12 uur in de middag.

De nationale herdenking vindt plaats op Arlington National Cemetery nabij Washington D.C.. Veel Amerikanen bezoeken één van de Nationale Begraafplaatsen waar oorlogsdoden liggen. Graven worden vaak door vrijwilligers voorzien van een klein Amerikaans vlaggetje. In Nederland worden de doden herdacht op de Netherlands American Cemetery and Memorial in Margraten te Limburg.

 Memorial Day – Herdenking van gesneuvelde Amerikaanse militairen

Leestijd: 2 min