“Amerika? Dat land van overdreven, egoïstische mensen, freaks, fastfood en files? Met al die rednecks en racisten? Wil je daar écht naar toe…???” 

Dit zou zomaar een reactie kunnen zijn als je iemand vertelt dat je plannen hebt voor een reis naar de Verenigde Staten. En eerlijk gezegd had ik vooraf óók mijn twijfels toen ik voor de eerste keer een roadtrip ging maken door het zuidwesten van Amerika. Maar die twijfel bleek echt totaal ongegrond te zijn...

Zo begint de inleiding van Hans Moonen in zijn eerste reisgids Rondreis Zuidwesten Amerika. Door teruglopende opdrachten tijdens de Corona Crisis hield de grafisch ontwerper tijd over. Hans combineerde het aangename met het nuttige en met onder andere inspiratie en informatie uit de besloten facebookgroep van USA4ALL maakte hij, en eerlijk is eerlijk, een prachtig handzame reisgids.

Rondreis Zuidwesten Amerika - Hans Moonen

Rondreis Zuidwesten Amerika

Hans vervolgt in het voorwoord: “De vriendelijke en behulpzame mensen die allemaal graag een praatje met je maken, het relaxte rijden op kaarsrechte wegen met eindeloze vergezichten en het contrast tussen grote steden en adembenemende natuur. Wát een land!!! Na die eerste reis in 2014 was ik compleet verkocht en ben ik bijna elk jaar weer terug gegaan naar Zuidwest Amerika. Om nieuwe plekken te zien, maar ook om gewoon nog eens terug te gaan naar al eerder bezochte plaatsen.

Het boekje is handzaam en heeft een mooie strakke duidelijke vormgeving. De auteur geeft een globale indruk van een (eerste) rondreis door het zuidwesten van de VS. Het is bedoeld als hulpmiddel en aanzet tot het maken van een eigen, gepersonaliseerde reisplanning. De uitgelichte bezienswaardigheden zijn onder andere gebaseerd op de persoonlijke interesses en ervaringen van de auteur. Dat maakt het des te intressanter.

De bezienswaardigheden in deze gids zijn plekken die – op een enkele uitzondering na – goed bereikbaar zijn met een Amerikaanse huurauto, maar op sommige wegen zijn (grotere) campers niet toegestaan. (Daarom dient u zich altijd goed te laten informeren!)  De beschreven trails in de parken zijn veelal wat kortere wandelingen die iedereen met een normale conditie en zonder lichamelijke beperkingen kan doen. Dat maakt die boekje zo fijn. Zeker voor een eerste kennismaking met het Zuidwesten van de Verenigde Staten.

Routekaart

De gids is onderverdeeld in twee delen: een rondje ten westen van Las Vegas (door Californië) en een rondje ten oosten van Las Vegas (door Utah & Arizona). In beide gevallen is Las Vegas het start- en eindpunt (want je moet natuurlijk érgens beginnen), maar u kunt uw reis ook starten en/of eindigen in (bijvoorbeeld) Los Angeles of San Francisco. Voor elk van de twee delen zou een reistijd van ongeveer 2 weken gereserveerd moeten worden. Liever nog langer, maar zeker niet (veel) korter.

Rondreis Zuidwesten Amerika - Routekaart

Het plannen van een route vergt tijd en vergewis u ervan dat de afstanden groot zijn.

Tips

Met de tips in het boekje en aan de hand van uw eigen wensen en voorkeuren kunt u zelf kiezen welke plekken interessant zijn om te bezoeken en hoe lang u er wil blijven. Achter in dit boekje benoemd Hans handige websites en facebookgroepen waar je heel veel aanvullende tips en informatie kunt vinden die u kunnen helpen bij de voorbereiding van uw reis.

Conclusie

Het boekje bevat 60 pagina’s met een duidelijk inhoudsopgave. Ook heel handig zijn de kleurencodes, zodat je direct het onderscheid ziet tussen een stad, natuurgebied, park of mogelijke route. De routes en genoemde bezienswaardigheden zijn duidelijk omschreven. Als we het boekje doorspitten komen we leuke “bonus” bezienswaardigheden tegen, zoals bijvoorbeeld waar je precies om te zijn om de “Forrest Gump” foto te kunnen maken.

Rondreis Zuidwesten Amerika

 

Met behulp van de routekaartjes kunt u zelf de meest ideale route samenstellen, met uw eigen voorkeuren. De auteur geeft ook nadrukkelijk aan dat niet alles te vinden is in deze reisgids, maar wel een goed beeld geeft van zijn ideale reis in het Zuidwesten van Amerika. Het wordt ook aangeraden om ook zeker nog verder op onderzoek uit te gaan om erachter te komen wat er op de route nog meer te zien en te doen is. En daar kunt u natuurlijk de website van USA4ALL voor gebruiken!

Bereid u voor op uw roadtrip met de reisgids Rondreis Zuidwesten Amerika. De reisgids kost €12,50 (Excl. €4,- verzendkosten) en is te bestellen via https://reisgids.aan15.nl/ Rondreis Zuidwesten Amerika

Leestijd: 4 min