Bibi en Jan de Weert, 55 en 58 jaar oud. Jan is een geboren en getogen Fries, Bibi komt oorspronkelijk uit Zandvoort. Tegenwoordig gehuisvest in het Noorden van Friesland, maar verslaafd aan Amerika.

 

Bibi en Jan de Weert - Verslaafd aan Amerika


Wat trok jullie nu om die eerst reis naar Amerika te maken ?

Als wij Bibi vragen hoe zij voor het eerst in aanraking met de Verenigde Staten antwoord ze resoluut: PAARDEN! “Ik heb mijn hele leven paarden gehad, als klein kind al, weet je wel zo een pony-meisje die maar aan een ding kan denken: Paarden en pony’s. In 1994 stapte ik over van het Engels rijden naar de Amerikaanse stijl van paardrijden, de western-sport. Ook heb ik een tik; ik ben gek van westerns en countrymuziek, ja ik geef het toe. Ik moest hoe dan ook op zijn minst 1x in mijn leven Amerika, de ranches, de paarden en de cowboys zien, die hele cultuur opsnuiven en ik heb manlief gewoon meegesleurd. Maar hey, die was na de eerste reis ook meteen verslaafd. Ik zou wel graag van de lezers willen weten wat hen aantrok om voor het eerst de oversteek te maken.”

Bibi en Jan de Weert - Verslaafd aan AmerikaWaar ging jullie eerste Amerika reis naar toe?

“Wij vlogen op Phoenix, Arizona van daaruit hebben we een rondrit gemaakt, alle bekende highlights gezien. We hadden niet zo een georganiseerde reis hoor alleen een ticket, huurauto en eerste nacht hotel geboekt. Maar we hadden zelf van alles uit-gepluist, welke route we wilden rijden en wat we wilden zien, en aan de hand daarvan een route uitgestippeld.

Zo konden we ten alle tijden van de route afwijken. We reisden met een piepklein tentje op de bonnefooi van camping naar camping en soms een motel tussendoor. De dingen die we toen meegemaakt hebben…. Niks van tevoren gereserveerd, dat hoefde toen nog niet, overal was wel plaats.”

Het favoriete vervoersmiddel in de Verenigde Staten van Bibi en Jan is een  een grote Amerikaanse SUV:  “Een Ford Expedition ofzo, wel een beetje clichè 🙄 en tegenwoordig een beetje duur, dus een middenklasse SUV is ook goed.”

Boeken jullie alles zelf of roep je hulp van anderen in?

Bibi: “Wij doen alles zelf, dit hebben we vanaf de eerste USA vakantie gedaan, ik zou niet anders willen. We boeken een ticket, een huurauto en de eerste nacht hotel. We vinden het spannend om te zien hoever we op een dag rijden, en waar we dan weer terechtkomen. Zo kunnen we ook makkelijk de route omgooien. Maar tegenwoordig moet je van tevoren gaan boeken, dat geldt helemaal voor bekende parken, bekende steden of andere bezienswaardigheid, erg jammer.”

We zijn al heel vaak in de USA geweest zegt Jan. “Pfff dat is niet meer te tellen.” Vult Bibi aan.  “Onze verslaving is zover gegaan dat we in 2016 daar een eigen huis, een condo, hebben gekocht in Florida, en sindsdien gaan we soms 3 á 4 x per jaar.”

Een eigen huis? Dan hebben jullie hebben jullie een echte Amerika passie! “Oh yeah! De natuur, de weidsheid, het wildlife in de USA; de dieren die er leven of de mentaliteit in Texas. Wij houden ervan! Wij zijn niet van die stadsmensen, dat wil niet zeggen dat we geen steden bezoeken hoor, maar wij zijn meer van de natuur en het platteland.” zegt Bibi.

Follow your heart………       de tip van Bibi en Jan aan andere Amerika vakantiegangers

Waar moet men absoluut geweest zijn in de USA?

“Je moet natuurlijk de geijkte dingen gezien hebben, de bekende bezienswaardigheden, steden en parken. En dan als aanrader: Alaska, Kodiak Island een hele toer om er te komen, maar zeker de moeite waard!”

Politiek

Met de Amerikaanse politiek bemoeien wij ons zo min mogelijk: “stick to your own politics.”

Daarbij is het best een gevoelig onderwerp voor veel Amerikanen, zegt Jan. “Onlangs was hier een reclame op tv van raamluiken (window shutters) daarbij kwam een tekst in beeld waarin stond: ’als je op Joe Biden had gestemd hoefde je daar niet als klant naar binnen te stappen’, dat zegt genoeg……

Sport en meer…

Jan deed in de jaren 80 aan ijshockey een populaire Amerikaanse sport. Bibi heeft western gereden. “Niet op hoog niveau hoor.” Ontkracht Bibi. “Als we ergens zijn waar rodeo in town is blijven we gewoon twee dagen om lekker naar de rodeo te gaan, dit mag je toch wel sport noemen, eigenlijk de meest gevaarlijke sport ter wereld, probeer jij maar eens acht seconden op een stier te blijven zitten” vult Bibi lachend aan…

Hebben jullie een vreemde Amerikaanse “tick”?

Bibi: “Ja tuurlijk! Zoveel; We verzamelde die aparte quarters, veel beelden van paarden, wildlife enz. Ook sparen wij magneten, potloden, pins van staten, steden, parken en bezienswaardigheden. Eigenlijk is het vooral veel troep en willekeurig souvenirs verzamelen.” Voor mensen die voor het eerst naar Amerika gaan raden Bibi en Jan aan om voor als de Higlights te gaan zien; New York, Los Angeles., Grand Canyon, Four Corners enzovoort. Dit moet je nu eenmaal gezien hebben en is makkelijk in een reis van 2 á 3 weken te ‘proppen’. Mocht je dan warmgelopen zijn voor reis nummer twee kan je het wat relaxter aan doen en de minder bekende dingen gaan bezoeken, want er is zoveel te zien!” Sluit Bibi af…. 

Bibi en Jan de Weert - Verslaafd aan Amerika

1 Reactie

 1. Mariëtte

  Ha leuk om jullie verhaal
  te lezen. Ik ben nogal nieuwsgierig van aard dus ik vroeg het me al langer af hoe jullie er terecht gekomen zijn.
  Wij zijn gewoon een keer gegaan met vrienden in 2007…. Het bekende Zuid Westen met 3 gezinnen en 3 campers.
  Daarna verslaafd en als mijn man er moest zijn voor zijn werk (diverse Staten en steden) ging ik voortaan mee. Hij werken… ik de hort op: Met mensen kletsen… musea in… met de bus ergens heen. Mijn dochter heeft in 2007 besloten dat ze er ooit zou gaan wonen en dat heeft ze waar gemaakt. Ny, SF en weer NY. Al 9 jaar. We missen haar maar het heeft zo zijn voordelen. Je moet wel gaan en knopen er steeds een rondritje aan vast. Soms dezelfde route en je ziet steeds weer nieuwe dingen. Soms gaan vrienden mee… maar vaak gaan we met z’n tweeën. Het landschap, de taal, het filmdecor wat we steeds zien: leuker dan leuk. We praten wel over politiek met mensen daar maar houden ons op de vlakte.Je moet het wel leuk houden want het is zoals het is.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Bibi en Jan – Verslaving leidt tot eigen woning in Amerika

Leestijd: 5 min