Emigreren naar Amerika? Mensen die wel eens een bezoek aan Amerika hebben gebracht zijn het waarschijnlijk over één ding eens: dit land biedt je alles. Het land wordt niet voor niets vaak geciteerd als ‘The American Dream’. Dit wordt gebruik om aan te geven dat vrijheid en gelijkheid voor alle inwoners hoog in het vaandel staan. Het is mogelijk om als armlastig persoon een multimiljonair te worden. Helaas is ook het omgekeerde mogelijk. Het is voor iedereen mogelijk om door hard te werken de top te bereiken, ongeacht je afkomst. Voormalig President Barack Obama is in een normaal gezin opgegroeid maar heeft door vele studies te volgen met betrekking  tot politicologie de top mogen bereiken wat betreft politiek en macht.

Emigreren

De kans bestaat dat Amerika het hart steelt van mensen die ooit in Amerika zijn geweest. Amerika is een van de populairste landen om naar te emigreren  voor Nederlanders. Hiervoor geven de betreffende mensen talloze redenen. Naast de mensen die aangeven dat dit land hun hart heeft gestolen, spelen ook vaak rationele redenen een rol. Het klimaat is voor veel mensen een reden. Daarnaast biedt het land je de mogelijkheden om jezelf te ontplooien, in Nederland kun je vaak niet alles uit jezelf halen terwijl je dit graag zou willen. Bovendien wordt in Amerika ambitie niet beoordeeld en veroordeeld. Tevens is de overheid niet zoals de overheid in Nederland: meekijken waar het kan.  Door de miljoenen bedrijven die zijn gevestigd in Amerika kun je hier misschien werk vinden dat aansluit bij je behaalde diploma’s. Ook veel Nederlandse bedrijven hebben een vestiging in Amerika zoals Heineken, Shell en Unilever.

U wilt dus emigreren naar Amerika? Emigreren gaat niet zomaar, met andere woorden je moet er wat voor doen en het is niet makkelijk!. Je kan niet zomaar naar de Verenigde Staten afreizen om daar te gaan wonen. Er zijn een aantal mogelijkheden. Hieronder zetten we deze uiteen.

Greencard

Wanneer je wilt emigreren naar Amerika zul je een lijst aan zaken moeten regelen voordat je kunt settelen. Iets dat in het begin een rol gaat spelen is het regelen van een visa. Wanneer je langer dan 90 dagen in Amerika verblijft is dit noodzakelijk. Het is strafbaar wanneer je deze niet hebt. Er wordt ook wel gesproken over een greencard wanneer je permanent wilt verblijven in Amerika. Je hebt hiermee toegang tot het kopen van een huis, het vinden van werk en je hebt de rechten die de echte Amerikanen ook hebben.

DV Lottery

Via de Diversity lottery kun je een permanente verblijfsvergunning (greencard) winnen, er worden er per jaar maar 55.000 weggegeven. Om hier aanspraak om te maken dien je aan nog al wat voorwaarden te voldoen. Jaarlijks doen er ruim 20 miljoen mensen mee, die allemaal dit felbegeerde papiertje in hun bezit willen krijgen. Er zijn nog al wat malafide bedrijven die aanbieden voor u mee te doen aan deze jaarlijkse loterij en daarbij uw kansen te vergroten. Die kost u onnodig geld. De DV Lottery is altijd gratis en schrijf u daarom alleen in via de officiële kanalen.

Via je werkgever

Nederlanders die werken voor een Amerikaanse werkgever kunnen na een aantal jaren in Amerika te hebben gewerkt op een L1-visum, een traject opstarten om aanspraak te maken op een permanente verblijfsvergunning opstarten. U dient dan natuurlijk eerst een werkgever in Amerika te vinden óf over een werkgever beschikken in Nederland die u in Amerika te werk wilt stellen. Dit is niet de gemakkelijkste manier, maar niet onmogelijk.

Via een huwelijk

Trouwen met een Amerikaan(se) is ook een mogelijkheid om een permanente verblijfsvergunning te bemachtigen. Als een koppel met elkaar wilt trouwen dan kunt u op een K1-visum naar Amerika komen (een verlovingsvisum). Er moet dan binnen drie maanden daadwerkelijk getrouwd worden. De eerstvolgende drie jaar dient u zeker bij elkaar te blijven, zodat er geen sprake is van een schijnhuwelijk. Als het huwelijk na drie jaren nog in stand is, dan kunt u aanspraak maken op een verblijfsvergunning met de mogelijkheid om in een later stadium Amerikaans staatsburger te worden. Het is ook mogelijke om met een Amerikaan(se) in Nederland te trouwen en via de I-130-procedure aanspraak te maken op een Green Card.

Met geld

Met geld gaan er vele deuren voor je open. De Verenigde Staten zijn dol op investeerders. Neemt u een miljoen dollar mee? Een verblijfsvergunning (EB5-visum) is dan direct aan u toevertrouwt. Met uw geld worden er banen gecreëerd, althans daar gaan de Amerikanen in dit geval van uit. U moet dan wel minimaal tien werknemers in dienst nemen. Met minder dan een miljoen, maar een minimale investering van 150.000 dollar, kunt u via het E1- of E2-visum aanspraak maken op een verblijfsvergunning. Deze verschaft u echter geen permanente status.

Emigreren naar Amerika

Eenmaal gevestigd in Amerika

Werken in Amerika

Mocht je alles opzeggen in Nederland en ter plekke werk willen zoeken houd er dan rekening mee dat dit geen eenvoudige opgave gaat worden. Amerikaanse bedrijven zijn gewend aan een ‘ons kent ons’ mentaliteit, dus zonder contacten in Amerika kan dit lastig worden. Een tip is om kranten en tijdschriften, banenmarkten en uitzendbureaus in de gaten te houden. Of ga een tijdje vrijwilligerswerk doen zodat je referenties opbouwt en deze op je Curriculum Vitae kunt vermelden. Mocht je wel familie of kennissen hebben wonen in Amerika, stuur dan aan iedereen je CV door. Zij kunnen relaties hebben die wat voor je kunnen betekenen.

Huis kopen in Amerika

Bij het kopen van een woning moet je met een aantal zaken rekening houden. Ten eerste zul je huizen gaan bezichtigen. Het is belangrijk om dit vooraf goed op een rijtje te hebben, want je wilt niet tijd verspillen aan het bekijken van een huis die eigenlijk niet voldoet aan je wensen en eisen. Daarom is een goede voorbereiding het halve werk wat betreft deze kwestie. Plan in ieder geval niet teveel bezichtigingen op een dag, ongeveer twee is een prima aantal. Reserveer een auto die je van huis naar huis brengt, zo bespaar je tijd en kun je per huis voldoende aandacht besteden. Ook kan het verstandig zijn om een lijst te maken met telefoonnummers van personen die een rol kunnen spelen tijdens de zoektocht naar huizen. Denk hierbij aan makelaars en referenties. Voor de eisen die je stelt aan een huis kun je een checklist opmaken die je voor elk huis nagaat.

Overige zaken

Rijbewijs

Je Nederlandse rijbewijs is de eerste drie maanden in Amerika geldig. Daarna zul je een eenvoudige rijtest af moeten leggen om in het bezit te komen van een Amerikaans rijbewijs.

Paspoort

Uiteraard heb je niet voldoende aan enkel je identiteitsbewijs, je zult in het bezit moeten zijn van een paspoort om in Amerika te kunnen verblijven. De geldigheid van je paspoort moet minimaal net zo lang zijn als de duur van je verblijf in Amerika. Voor kinderen is het belangrijk om een apart paspoort te hebben.

Verzekeringen

Het is verplicht op je permanente vertrek naar Amerika te melden bij het UWV in Nederland. Zo weet deze instantie of je recht hebt op een uitkering. De ziektewetuitkering, WAO en WIA behoud je wanneer je emigreert naar Amerika. Echter er wordt een buitenlandbijdrage ingehouden op je uitkering. Loonbelasting dat wordt ingehouden hangt af van hoeveel je verdiend, in Amerika wordt dit volgens het progressief inkomsten-belastingstelsel geregeld.Emigreren naar Amerika – Wat zijn de mogelijkheden?

Leestijd: 6 min