Waarom baan je jezelf een weg door overvolle hotels en restaurants als je kunt wandelen door ghosttowns in Amerika? Intrigerende ruïnes en soms de plek ook helemaal voor jezelf, behalve voor misschien een paar geesten? De 19e eeuw zag honderden steden ontstaan in het het Amerikaanse Westen op plaatsen waar wat te halen viel, vele werden achteloos achtergelaten toen de bronnen waren opgedroogd. Anderen bleven achter na natuurrampen, zoals overstromingen en aardbevingen om vervolgens nooit meer te worden herbouwd. Ghosttowns in Amerika zijn veilig te bezoeken. Tenminste, als het u het niet erg vindt een paar dwalende geesten tegen te komen?

Bodie, California

Een van de bekendste ghosttowns in Amerika: Bodie, gesticht tijdens de Gold Rush van prospector W.S. Body, die deposito’s van het edelmetaal in 1859 ontdekte in de nabijgelegen heuvels. Bodie is een spookstad bewaard in een staat van “gearresteerd verval.” Op het hoogtepunt had deze wild west town een bevolking van 10.000 mensen. Mijnbouwactiviteiten daalde tijdens het begin van de 20e eeuw, rond de jaren 40 was het helemaal gedaan met Bodie. Vandaag de dag is Bodie een State Historic Park, met meer dan 100 verlaten gebouwen. Het is achter gelaten precies zoals het was toen het een historisch monument werd in 1962. Je kan de gebouwen niet betreden, maar wel turen door de ramen van de nog toen nog gevulde winkels. De legende wil dat iedereen die iets meeneemt van de stad zal worden bezocht door een vloek. Dat kan natuurlijk ook slechts een sluwe behoud strategie zijn.

Bodie, California

Dunton Hot Springs, Colorado

Wil je een hele spookstad voor een bruiloft of een feest huren? Dit voormalig mijnbouwkamp in Colorado, waarvan de bevolking piekte op een paar honderd mensen rond 1905, bestaat uit ongeveer anderhalve kilometer van loge structuren langs de West Dolores River. De mijnen in deze stad waren uitgeput rond 1918. De meeste mensen hadden de stad toen al verlaten, maar twee bewoners kocht de hele zaak en begonnen er een paar jaar later een veeboerderij. In het midden van de 20e eeuw werd de plaats een resort voor toeristen, alvorens te worden gekocht door Duitse investeerders in de jaren negentig. Een ingrijpende renovatie volgde. De nieuwe eigenaren beschrijven de stad als een ‘perfect gerestaureerde spookstad “, waar u kunt genieten van een rustieke, ouderwetse ambiance naast uw maaltijden, massages en high-speed internet.

 

Thurmond, West Virginia

Toen kolen nog een belangrijke handel waren, bloeide Thurmond op als een klassieke Appalachian boomtown. Kolenvelden bracht meer omzet dan ergens anders op de Chesapeake & Ohio Railway. De lokale bankrekeningen puilden uit. Op het hoogtepunt tijdens de eerste decennia van de 20e eeuw, pochte Thurmond twee hotels, twee banken, restaurants, een bioscoop en tal van winkels. Toen het steenkoolverbruik afnam, gleed de stad naar de afgrond. Bij de laatste volkstelling, werd de bevolking gesteld op vijf. Vandaag de dag is de National Park Service voor een groot deel eigenaar van Thurmond. Deze houdt zich bezig met het herstellen en het stabiliseren van de verlaten gebouwen; in de jaren 90 herstelde ze al onder anderen het lokale trein station evenals een bezoekerscentrum.

 

Kennecott, Alaska

De verlaten gebouwen van de mijnstad Kennecott zijn genesteld in het grootste nationale park van Amerika, Wrangell-St. Elias (het is groter dan Zwitserland). Tijdens de hoogtij dagen aan het begin van de 20e eeuw, produceerde de mijn ongeveer $ 200 miljoen aan kopererts. De stad had zijn eigen ziekenhuis, school en ijsbaan. Dalende winsten dwongen om de mijn te sluiten in de late jaren 30. Totdat de National Park Service het kocht in 1998, was het al tientallen jaren aan het vervallen. De  National Park Service is continu bezig met het stabiliseren van de gebouwen. Een bezoekerscentrum vind je in een oude winkel.

Kennecott Alaska - Ghosttowns in Amerika

St. Elmo, Colorado

Ooit woonden hier ongeveer 2000 mensen, gelokt door het gebied met goud- en zilvermijnen. St. Elmo werd opgericht in 1880, maar verlaten in de jaren na 1920. Locals zeggen dat de bewoners de laatste trein namen om vervolgens nooit meer terug te keren. De gebouwen in St. Elmo werden gebruikt voor dancings, een school, hotels, en een telegraafkantoor. Nu zijn het vooral pittoreske uitziende vervallen houten structuren. Echter hedendaags kunt u winkelen in de zomer, een Quad of en buggy huren en eventueel verblijven in een van de lokale “semi-rustieke” cabines.

Bannack State Park, Montana

Bannack werd uitgeroepen tot de eerste territoriale hoofdstad van Montana in 1864, twee jaar nadat een goudzoeker met de naam John White goud had gevonden in Grasshopper Creek. (Bannack bleef dit niet voor lang, dat de titel werd aan Virginia City, kort nadat ook daar het goud werd gevonden.) Het zoeken naar goud werd met horten en stoten voortgezet bij Bannack tot aan 1930. Het duurde tot de jaren vijftig voordat de stad volledig was verlaten. Het is nu een van de goed onderhouden ghosttowns in Amerika (state park) met meer dan 60 gebouwen, waarvan u vele kunt verkennen.

Bannack State Park - Ghosttowns in Amerika

Rhyolite, Nevada

Deze stad op weg naar Death Valley werd bekend door haar een lokale roze vulkanisch gesteente, maar het was het goud wat de stad geliefd maakte. Duizenden mensen vertrokken massaal naar Rhyolite na het vinden van het edelmetaal in de vroege jaren 1900. Niemand minder dan de bekende Amerikaanse staalmagnaat Charles M. Schwab investeerde in de infrastructuur die de stad water, elektriciteit en de spoorlijn bracht. De lokale mijnen werden snel uitgeput en na de aardbeving van San Francisco in 1906 en de financiële crisis van 1907, verdwenen de meeste van de mijnwerkers met hun families. Rhyolite deed dienst als een filmset voor “Het oude Westen” in de jaren 20. Vandaag de dag  is er een open lucht beeldenpark, en het Goldwell Open Air Museum.

Cahawba, Alabama

De mensheid hadden ooit grote plannen voor Cahawba (ook wel gespeld als Cahaba), de eerste permanente hoofdstad van Alabama, maar de ligging aan twee grote rivieren maakte het een groot gevaar voor overstroming. De stad verloor in 1826 haar status als hoofdstad, maar diende nog steeds als distributiepunt voor katoen en bood plaats aan een gevangenis voor militairen. Na de Burgeroorlog werd het een populaire community voor bevrijde slaven. Maar overstromingen bleven het gebied bemoeilijken en het grootste deel van de gebouwen werden verlaten. Vandaag is het de meest bekende spookstad van Alabama en tevens een archeologische plek waar bezoekers verlaten straten, begraafplaatsen en andere historische ruïnes kunnen zien.

Nelson, Nevada

Diep verborgen in de woestijn van Nevada, net buiten Las Vegas, ligt een mysterieuze plek die rechtstreeks uit een western-film lijkt te zijn gekomen: Nelson Ghost Town. Deze verlaten spookstad, eens bruisend van leven tijdens de goudkoorts, is nu een fascinerende toeristische bestemming die bezoekers uitnodigt om terug in de tijd te reizen en de geschiedenis van het Wilde Westen te ervaren. Verlies jezelf in de tijd terwijl je de verlaten straten van Nelson Ghost Town verkent en ontdek het mysterie en de charme van deze iconische spookstad in het hart van de Nevada-woestijn.

Nelson Ghost Town - Nevada - USA4ALL

Garnet, Montana

Ongeveer duizend mensen woonden in Garnet rond het begin van de vorige eeuw, tegen 1905 was het goud opraakt. Een enorme brand in 1912 volgde. Een deel van de bevolking bleef er tot na de Tweede Wereldoorlog wonen, maar vandaag de dag is de stad is in handen van het Bureau of Land Management. Er wordt gezegd dat Garnet de meest intacte spookstad van Montana is.

Garnet Montana

Calico, California

De laatste veelbezochte ghosttowns in Amerika is Calico. Deze plaats had korte hoogtijdagen als een zilveren mijnstad in de jaren 1880 en 1890, met meer dan 500 mijnen en $ 20 miljoen aan geproduceerd zilvererts in 12 jaar. Maar toen zilver haar waarde verloor in de jaren 1890 verloor Calico haar bewoners. In de jaren 50 kocht Walter Knott (van Knott’s Berry Farm) de stad en herstelde veel van de gebouwen. Calico is nu een belangrijke toeristische attractie. In 2005 werd de spookstad door de toenmalige gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, uitgeroepen tot “California’s Silver Rush Ghost Town.” (ter vergelijking: Bodie werd erkend als “Officieel Gold Rush Town ‘.) Er is een museum, een mijn tour, een historische trein tour, goudpanning en zoiets als een “mystery shack”, waar u word belooft te worden verbaasd met zijn optische illusies.

Ghosttowns in Amerika - Calico

 

Spookachtige verlaten plaatsen in de Verenigde StatenGhosttowns in Amerika – bezoek een spookstad!

Leestijd: 7 min