We gaan op weg! Je hebt de lange reis achter de rug en bent aangekomen in het weidse, prachtige Amerika. De auto of camper staat klaar en je gaat vertrekken. Maar rijden in Amerika is toch anders dan bij ons.  USA4ALL redacteur Laureen de Bres, helpt u op weg om veel kilometers op de Amerikaanse wegen te gaan maken!

We gaan op weg - 01.jpg






Lange afstanden

Zodra je de stad achter je laat, kom je in een enorm, soms zeer dun bevolkt, gebied terecht. Een heerlijke ervaring voor iedereen die van de natuur en de stilte houdt. Maar dat houdt ook in, dat er niet overal benzinestations zijn zoals bij ons. Het is daarom verstandig om per dag te bekijken welke afstand in welk gebied je gaat afleggen en de rit altijd te beginnen met een volle tank benzine. Maar niet alleen de auto heeft brandstof nodig, jij ook. Neem daarom altijd iets te drinken mee en eventueel ook te eten.

Om voedsel en drank koel te houden, kun je bij veel benzinestations en supermarkten een ‘wegwerp’ koelbox kopen. Deze zijn gemaakt van piepschuim en isoleren prima. Aan het eind van de vakantie kun je die in de vuilnisbak doen of aan iemand weggeven. Als je van hotel naar hotel reist en je hebt, bijvoorbeeld, een fles wijn bij je om ’s avonds lekker van te genieten, bewaar die dan niet in de auto. Alcoholische drank moet in de bagageruimte en mag niet onder handbereik zijn. Zoals bij ons de tankstations langs de snelweg duur zijn, geldt dit in Amerika voor de benzinestations aan het begin van een stad. Rij die daarom als het kan voorbij en ga naar de volgende, dat kan opmerkelijk schelen.

Let op je snelheid!

Snelheid is een cruciaal gegeven waar zeer streng op wordt gecontroleerd. Laten we zo zeggen: je krijgt nog net niet de doodstraf voor te snel rijden. Al rij je midden in de uitgestorven woestijn, denk niet: even wat harder, want waar ze vandaan komen weet ik niet, maar ze zijn er ineens. Er wordt heel veel vanuit vliegtuigjes gecontroleerd. Die zie je niet, maar zij zien jou wel. Word je aangehouden, om welke reden dan ook, stop dan zo snel mogelijk op een veilige plek en blijf vooral in de auto of camper zitten. Houd je handen op het stuur en haal niets uit het dashboardkastje. Dat klinkt ernstiger dan het is, want ook hier in Europa is dat aan te bevelen.

De gemiddelde snelheid in Amerika op de buitenwegen is 65 mijl per uur, al kan dat op snelwegen in sommige staten zelfs 75 mijl zijn. Dit kan per staat verschillen, let dus goed op de borden en gebruik je cruise control, pas die dan aan, aan de geldende snelheid. Zou je de grens oversteken met Canada, houd er dan rekening mee dat daar de snelheden in kilometers worden aangegeven en niet in mijlen.

Verken de stad op de fiets

In grotere steden kun je vaak een fiets huren, dit is een echte aanrader. Je komt op plekken waar je met de auto niet zult komen en je ervaart de sfeer heel anders. Denk aan San Francisco of Las Vegas en het fietsen langs al die bekende punten die je zo vaak op t.v. hebt gezien. Fiets over de Golden Gate of Las Vegas Boulevard, stop waar je wil, nooit parkeerproblemen en fietsers zijn, net als voetgangers, bijna heilig in Amerika. Oriënteer je op fietsverhuur voor je vertrekt en kijk of ze de fietsen eventueel bij je hotel kunnen brengen en later ophalen. Vaak zit er onder het zadel een piepklein tasje met wat gereedschap om bijvoorbeeld het zadel op goede hoogte te zetten. Parkeer je de fiets ergens, haal dit tasje dan even leeg om te voorkomen dat een ander het doet.

Kruispunten

4-way-crossingNatuurlijk ken je de ‘stopborden’, die hebben we hier ook. Maar die zijn daar net iets anders. Onder een ‘stopbord’ zal je heel vaak het bordje zien met: 4-way crossing of 3-way crossing of all-way. Als je een kruispunt nadert met een dergelijk bord, dan betekent dat dat de bestuurders elkaar in de gaten gehouden houden wie eerst komt, als tweede, … In die volgorde van aankomst bij een kruispunt mag je doorrijden. Staat er dus al een auto, komt de tweede uit een andere straat aan en jij bent weer net iets later, mag jij als laatste doorrijden.

Alle Amerikanen houden zich hier aan, doe jij het dus ook. Als je te lang twijfelt over of het jouw beurt is, dan geeft de bestuurder die na jou komt je doorgaans even een seintje. Kom je op een kruispunt met stoplichten waar je rechtsaf moet, dan mag je bij rood afslaan. Alleen als de situatie het toelaat natuurlijk. Als er alleen bij groen licht mag worden afgeslagen, zie je naast de lichten het bord met: “Turn on green only” of “No turn on red

Hulpdiensten en schoolbussen

Als er een ambulance of Amerikaanse politieauto aankomt met zwaailicht en sirene in werking, ga dan zo snel mogelijk aan de kant en blijf daar staan tot deze voorbij is. Dit geldt ook als deze uit tegengestelde richting komt. Voor en na schooltijden zal je de beroemde gele schoolbussen heel vaak tegenkomen. Deze stoppen zeer frequent en vaak wordt met een bordje langs de weg al aangegeven, dat je een halte voor schoolbussen nadert. Als je achter zo’n bus rijdt en de rode alarmlichten gaan aan, passeer deze dan nooit. Uit de zijkant komt ook een stopbordje tevoorschijn. Stopt een schoolbus aan de andere kant van de weg om kinderen in of uit te laten stappen, dan moet jij ook stoppen. Rij je door voordat de bus zelf is doorgereden, dan vraag je om problemen!

We gaan op weg

Voorsorteren

Het voorsorteren in Amerika, bij onder andere, kruispunten is net als hier. Maar er is een uitzondering. In steden met wat meer verkeer zie je vaak een middenvak met ononderbroken lijnen en aan weerszijden aan de binnenkant onderbroken lijnen, of ononderbroken lijnen met pijlen naar links. Deze vakken worden gebruikt om voor te sorteren als je naar bijvoorbeeld een winkel of restaurant wilt, aan de overkant van de weg. Maar verlaat je het parkeerterrein om linksaf te slaan en het is druk, dan kun je dit vak ook gebruiken om, als de situatie het toelaat, om over te steken en daar in te rijden tot het veilig is om naar rechts op te schuiven. Let wel: dit vak is niet om constant in te rijden, slechts om voor te sorteren of tijdelijk te gebruiken. Ook wel de “Suicide lane” genoemd, omdat het verkeer recht op elkaar afrijdt. 

Share the road

Veel fietsers zul je op de buitenwegen niet aantreffen, maar ze zijn er wel. Je zult dan een verkeersbord zien waarop staat: ‘Share the road’. Zorg dat je bij inhalen afstand houdt en let op in bochten in bosrijke gebieden. Eind van de middag is ook het tijdstip dat herten en andere dieren tevoorschijn komen. Wees dus altijd alert op overstekend wild. Zie je minder goed in het donker, dan is het het beste om voor zonsondergang van de weg af te zijn. Buiten de steden is namelijk geen straatverlichting en geloof me, dat is heel erg donker. In veel gebieden zul je ook de borden zien met ‘free range’ of ‘open range‘. Dat betekent dat vee daar vrij rondloopt en dus ook de weg over kan steken. De aanduiding ‘deer merging area’ betekent dat in dat gebied herten van de verschillende kuddes bij elkaar komen en dat kan dus ook over de weg zijn.

We gaan op weg

Ondanks de weidsheid van dit prachtige continent, zijn de buitenwegen, dus niet de snelwegen, af en toe wat bochtig en dat gaat ten koste van het zicht. Alle reden om dus goed op te letten en een aangepaste snelheid aan te houden, ook al is die langzamer dan toegestaan. Tegen het eind van de middag komen ook veel dieren tevoorschijn en kunnen er herten en andere dieren lopen. Op sommige plekken waar veel wilde dieren zijn, wordt dit aangegeven met borden. Veel dieren worden slachtoffer van wrede autowielen, soms omdat ze zelf ineens oversteken, maar vaak omdat er niet opgelet wordt of te hard gereden. De aanrijding met een dier kan een behoorlijke schade aan je voertuig bezorgen, reden te meer om voorzichtig te zijn en goed op te letten.

Voer de wilde dieren niet!

Op de meeste uitkijkpunten staan borden waarop staat de dieren niet te voederen. Helaas zijn er genoeg mensen die daar niet aan meewerken en het dus toch doen, met alle gevolgen van dien. Om te beginnen vinden de dieren menseneten vaak lekkerder. Krijgen ze het niet, dan zullen ze mensen lastig vallen. Wilde dieren zijn, zoals de benaming zegt, wild en kunnen bijten, trappen en je aanvallen! Ze zullen zomaar oversteken om bij auto’s te komen en niets is een triester gezicht dan doodgereden dieren, zelfs pups van coyotes of ander wildlife.

We gaan op weg -

Bovendien zullen ze door het voeren niet echt meer op zoek gaan naar voedsel, wat er in tijden van minder toeristen voor zorgt dat ze letterlijk van de honger sterven. Jaarlijks overlijden er mensen aan de builenpest, veroorzaakt door beten van eekhoorns. Gebeten tijdens het voeren of omdat ze geen eten krijgen. Voor jouw veiligheid en dat van de dieren: voer ze niet! Hoe lief ze er ook uitzien.

Motorfiets huren

Het is voor veel mensen een droom om Amerika te doorkruisen op de motorfiets, vooral de beroemde Route 66. Een motorfiets huren is doorgaans behoorlijk prijzig en de afstanden zijn van dien aard, dat een goede voorbereiding noodzakelijk is. Je moet je beschermen tegen de felle zon, maar de woestijnzon en het hete asfalt zorgen ook voor de nodige hitte. Dus een zorgvuldige keuze van kleding is vereist.

Zorg altijd voor voldoende benzine, want als je iets niet wil is zonder komen te staan. Het volgende benzinestation kan zomaar meer dan honderd kilometer of meer verderop zijn. Op wegen met zeer schaarse tankmogelijkheden, wordt dat vaak aangegeven met een bord. Daarop staat (bijvoorbeeld): No service next 95 miles. Dat is ruim 150 kilometer! Maar die waarschuwing is er niet altijd! Houd dus de benzinemeter en de afstand in de gaten en zorg voor een volle tank!

 

Laureen de Bres

Laureen de Bres

Redacteur / Verhalenvertelster

Beladen met vooroordelen stapte Laureen in 1993 op het vliegtuig voor een eerste vakantie naar Amerika. Net zoals zoveel mensen had ze geroepen: “Dat land is eigenlijk helemaal niks voor mij. Allemaal rare mensen, kettingzaagmaniakken en zombies!’ Die overtuiging smolt weg zodra ze één voet in dat verre continent had gezet. De onbeschrijflijke weidsheid, de pure, spectaculaire natuur, de brute woestheid van de canyons en bergen, maar ook de servicegerichte Amerikaan met al zijn vriendelijkheid, waren genoeg om Laureen voor eeuwig verliefd te maken op dit grandioze werelddeel.

Redacteur Noordernieuws.be







We gaan op weg! – De (Eerste) kilometers in Amerika

Leestijd: 9 min